Beleid
Gids voor vrijwilligersorganisaties
Paragrafen
De beleidscyclus
Ieder beleid heeft een startdatum. Zo kan de aanstelling van nieuwe bestuurders een reden zijn nieuw beleid te maken. Na het maken van het beleid doe je er goed aan regelmatig te meten of je goed onderweg bent. Zo voorkom je dat je op een door spoor terecht komt. Daar waar je van de ene fase in de andere fase overgaat, kijk je dus even terug. Wat ging goed, wat kan beter en wat moet anders?
En vergeet daarbij niet naar je omgeving te kijken wat daar gebeurt. Er kan iets veranderen in de externe omgeving wat misschien nieuwe kansen oplevert en je in je plan wilt opnemen. Het bijstellen van plannen en daar oog, wil en bereidheid voor hebben is dus net zo belangrijk als het maken van mooie plannen. Daar helpt de kwaliteitscirkel van Deming bij:
Meet in ieder geval halverwege
Zo kun je een beleidscyclus voor je zien: je maakt een beleidsplan, een jaarplan voor het komende kalenderjaar en halverwege het jaar evalueer je als bestuur de uitvoering van je activiteiten. Je evalueert (controleert) en stelt bij, actualiseert wat nodig is en vervolgens ga je verder. Op die manier ben je continu het eigen beleid aan het verversen.
Zie het als een schip dat bezig is met de oversteek: ze kan tijdelijk langzamer gaan varen, haar koers verleggen omdat er een forse storm opsteekt om daarna haar reis weer voort te zetten. Uiteindelijk vaart zij de haven van New York binnen. Het heeft dan langer geduurd dan oorspronkelijk bedoeld was, en er zijn situaties geweest die niet voorzien waren. Zij anticipeerde op deze situaties en meerde zo (later dan gepland) veilig aan in de haven van bestemming.
Handige vragen voor bij de evaluatie
In de evaluatie kun je de volgende vragen stellen:
- Wat gaat goed?
- Wat gaat fout?
- Zitten we op schema?
- Is het budget nog niet overschreden?
- Halen we in dit tempo onze targets?
- Hoe zit het met de motivatie van de medewerkers/vrijwilligers?
- Zijn er veranderingen in de externe omgeving waar we rekening mee moeten houden?