Gids voor vrijwilligersorganisaties

Praktische gids voor bestuurders die met vrijwilligers werken.

Hoofdstuk 1:
Stichting of vereniging oprichten

Het oprichten van een vereniging of stichting is vrij eenvoudig. Het kost wel geld, want er komt een notaris aan te pas. Echter, voor je die stappen gaat zetten is het van belang om goed over een aantal zaken na te denken.

Hoofdstuk 2:
Beleid

Beleid is een doel en een tijdpad waarin de nodige samenhangende acties met mensen en middelen worden ingezet om dat doel te realiseren.

Hoofdstuk 3:
Goed bestuur

Besturen is leuk en leerzaam als je de regels van het spel kent of weet waar je die moet opzoeken.

Hoofdstuk 4:
Financiën

Voldoende inkomsten vinden is vaak een probleem bij de wat kleinere stichtingen en verenigingen. De gemeente Den Haag ondersteunt tal van organisaties met subsidies. In dit gedeelte gaan we onder andere in op de mogelijkheden bij de gemeente Den Haag.

Hoofdstuk 5:
Communicatie

Goede communicatie begint uiteraard met een goed uitgekiend plan. Daarin omschrijf je welke strategie je hanteert om de doelgroepen effectief te bereiken, en welke middelen je daarvoor gebruikt.

Hoofdstuk 6:
Werven van vrijwilligers

Met het juiste voorwerk wordt het makkelijker om vrijwilligers te vinden.

Hoofdstuk 7:
Werken met vrijwilligers

Werken met vrijwilligers is het leukste dat er is, en jij kunt er voor zorgen dat het voor de vrijwilligers net zo leuk is.

Leergang Besturen van vrijwilligersorganisaties

Wil je de fijne kneepjes van het besturen leren van twee ervaren bestuurders? Neem deel aan de leergang Besturen van vrijwilligersorganisaties.

  • Na deelname aan 5 workshops ben je gecertificeerd bestuurder.

  • Leer samen met andere bestuurders.

  • Online of offline deelname.