Samen meer bereiken voor de wijk
Bewonersorganisaties maken de wijk socialer, veiliger, groener en zorgen dat iedereen mee kan doen. Maar Bewonersorganisaties staan ook voor de uitdaging om de rol te pakken als aanspreekpunt voor bewoners, gemeente en andere stakeholders in de wijk. Bij PEP kunnen deze organisaties terecht met vragen over bijvoorbeeld vrijwilligers werven en subsidie aanvragen. Op deze pagina zie je alle mogelijkheden.
Samen meer bereiken voor de wijk
Bewonersorganisaties maken de wijk socialer, veiliger, groener en zorgen dat iedereen mee kan doen. Maar Bewonersorganisaties staan ook voor de uitdaging om de rol te pakken als aanspreekpunt voor bewoners, gemeente en andere stakeholders in de wijk. Bij PEP kunnen deze organisaties terecht met vragen over bijvoorbeeld vrijwilligers werven en subsidie aanvragen. Op deze pagina zie je alle mogelijkheden.
Verslag Workshop Energietransitie op 27 februari
Deze workshop is geweest op 27 februari jl.
Als bewonersorganisatie kun je hier een belangrijke rol in pakken. Want die thema raakt ons allemaal.
In het verslag staan diverse tips wat je als bewonersorganisatie kunt doen. B.. energiecoaches inzetten, een energiecafé starten, groep mensen mobiliseren om iets voor elkaar te krijgen (b.v. energiecoöperatie); handige links op de site plaatsen, enz.
Politieke lobby - startdatum 14 mei
De eerste serie van 4 bijeenkomsten start op 14 mei a.s. In basis zit deze vol.
De tweede serie van 4 bijeenkomsten is in september. Als je je nu aanmeldt voor 14 mei, kom je op de wachtlijst voor de tweede serie in september. Je krijgt automatisch bericht.
Krijg inzicht in de dynamiek van het politiek-ambtelijke apparaat en ontdek hoe je meer kunt bereiken. Deze unieke opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten van 4 uur per keer.
Na deze opleiding van vier bijeenkomsten herken je politiek gevoelige dossiers beter en weet je welke stappen je kan nemen om zowel met interne als externe actoren efficiënt en effectief samen te werken.
Deze training wordt gegeven door de Certus Groep en afgestemd op de wensen van de deelnemers. Wil je meedenken? Laat het even weten aan Marja Salman (zie onderin).
AI Workshop - de praktische toepassing
Op 10 april kun je deelnemen aan de workshop over de praktische invulling van AI tools.
Zo moet je als bewonersorganisatie bijvoorbeeld hele rapporten doorworstelen. AI kan je hiermee helpen. Of denk ook aan teksten voor het wijkblad.
Dus inventariseer waar AI jullie zou kunnen helpen en doe mee.
Komt eraan: Workshop Penningmeester
PEP is bezig met een workshop Penningmeester. In deze workshop komen alle aspecten van het penningmeesterschap aan de orde. Zowel de bestuursrol met de verantwoordelijkheden, als de boekhoudkundige kant.
De workshop wordt gegeven door Lars Hooning, samen met het bedrijf Profource.
Meer informatie volgt nog.
Workshop AVG
Ook op 10 april (maar dan in de avond van 19.00 – 21.00 uur) is een workshop AVG , door het bedrijf Brunel.
Als bewonersorganisatie heb je hier ook mee te maken, als je b.v. een digitale nieuwsbrief verstuurt. Wat mag wel, wat mag niet.
Kansen voor bewonersorganisaties
Duurzame Wijkactie - subsidie mogelijkheden
Er is nog subsidie beschikbaar, max. 6.000 euro
Het geld is niet om zonnepanelen te instaleren of boilers. Het is voornamelijk om advies in te winnen over duurzaamheid. Je kunt hierbij denken aan een organisatie die een workshop organiseert over hoe je je moestuin op orde krijg en hierbij een tuinman inhuurt (advies). Of een buurthuis wat advies wil over hoe ze kunnen verduurzamen. Vervolgens kunnen wij samen met deze organisaties kijken waar ze voor vervolgstappen subsidies of fondsen kunnen aanvragen. In het bijgevoegde evaluatierapport van 2023, zie je welke projecten vorig jaar zijn gehonoreerd.
BUURTACTIE RONDOM VEILIG VERKEER
Wil je een buurtactie organiseren rondom veilig verkeer, kan dat nu met ondersteuning van Veilig Verkeer Nederland. Denk aan acties om de buurt veiliger te maken, bewoners bewust te maken van veiliger gedrag, enz. Dit soort buurtacties worden ook door de Gemeente vergoed, maar VVN zou dan gratis helpen met de hele organisatie en uitvoering.
Een hele mooie manier om je als bewonersorganisatie te profileren, want verkeersveiligheid gaat ons allemaal aan.
Meer informatie: m.salman@pepdenhaag.nl
1,5 miljoen voor goede ideeën voor wijk
Vanaf 17 maart kunt je met ideeën terecht bij Loket D. Dit loket helpt plannen met max. € 15.000 per plan per jaar. Het is voor kleine, lokale initiatieven, bijvoorbeeld een plan dat jong en oud samenbrengt. Of dat de straat levendiger, groener of veiliger maakt. Het gaat om ideeën die uit de wijk komen en waarbij mensen kunnen meedoen, meepraten en meebeslissen.
Extra ondersteuning door bedrijven
Extra ondersteuning door bedrijven, ook interessant voor bewonersorganisaties
Mogelijkheden van aanvragen:
- (Tijdelijke) ondersteuning op communicatie.
- Een workshop op maat.
- Advies over het inzetten van AI voor jullie organisatie.
- Advies rondom de AVG.
- Vragen over statuten, huishoudelijk reglement, e.d.
- Maar ook b.v. kantoormeubilair, laptops, enz.
Meer informatie over deze pilot vind je hier.
Wij kunnen een match niet garanderen, want we zijn afhankelijk van het aanbod van de bedrijven. Maar we gaan het natuurlijk wel proberen. Jullie verzoek kunnen jullie kenbaar maken via dit formulier.
Maatschappelijke Beursvloer op 9 oktober
Op de Maatschappelijke Beursvloer tref je bedrijven die willen bijdragen aan maatschappelijke activiteiten. Dit kan in de vorm van ondersteuning van jouw organisatie, met b.v. communicatie.
Maar je kunt ook denken aan het opstarten van nieuwe projecten voor de wijk.
Door de persoonlijke ontmoeting ontstaan mooie matches. Het is wederzijds inspireren, maar vooral ook goed nadenken waar jullie mee geholpen zouden zijn.
Meer informatie en aanmelden: www.pepdenhaag.nl/beursvloer
Ondersteuningsmogelijkheden
Bestuur
Om succesvol te zijn is het belangrijk dat je een aantrekkelijk bestuur bent. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het sociale aspect: een gezellig team
- Is er ruimte voor nieuwe ideeën?
- Geen enorme vergadercultuur
- Tijdsinvestering (streef bijv. naar max. 4 uur in de week)
- Diversiteit in het team
- Een aftreedrooster, zodat er continuïteit in het bestuur blijft
De ondersteuningsmogelijkheden
Vanuit PEP kunnen wij helpen :
- Loopt het niet optimaal? Maak een afspraak voor een intake/adviesgesprek met plan van aanpak op maat
- Bestuurscoaching door zeer ervaren bestuurders
- Advies en ondersteuning bij het maken van een wervingsplan voor bestuursleden
- Kennisbevordering door diverse trainingen op Den Haag Doet Vrijwilligersacademie zoals de Leergang Besturen van Vrijwilligersorganisaties
Andere mogelijkheden (naast die van PEP)
- Ook de community builder (gemeente) of opbouwwerk (welzijn) kunnen extra begeleiding bieden.
- Het Stadsdeel (WJP) denkt met je mee.
- Een adviseur van de Sesam Academie, die gedurende een bepaalde periode met je oplopen, als co-partner. Dit kan ook via PEP of via Fonds 1818 geregeld worden.
Tip:
Moet je aftreden als bestuurslid? Dan kun je nog steeds veel betekenen voor de organisatie, bijv. in de rol van adviseur.
Vrijwilligers vinden
Naast de (vrijwillige) bestuursleden zijn extra vrijwilligers nodig voor bijvoorbeeld commissies of werkgroepen die zich – in afstemming met het bestuur – met bepaalde onderwerpen bezig houden. Denk aan openbare ruimte, welzijn, groen, communicatie of activiteiten. Zo kun je als bestuur de taken ook wat beter delegeren en je focus leggen op het besturen.
Ook dit hoort een continu proces te zijn. Want vrijwilligers komen en gaan.
Daarnaast is het belangrijk dat je de vrijwilligers ook weet te behouden. Wij noemen dat Goed Vrijwilligersbeleid.
De ondersteuningsmogelijkheden
Vanuit PEP kunnen wij helpen:
- Advies op maat bij het opstellen van een wervingsplan
- Advies voor goed Vrijwilligersbeleid
- Den Haag Doet: plaats je vacature altijd op de digitale vacaturebank. Zorg vooral voor een goede titel en aansprekende foto.
- Volunteer The Hague: staan jullie open voor Engelstalige vrijwilligers?
- Volg een van de trainingen rondom het werven van vrijwilligers op de Den Haag Doet Academie
Tip:
Vrijwilligers werven is een continu proces. Begin niet als de nood hoog is, dan ben je eigenlijk te laat.
Communicatie
Als bewonersorganisatie is het belangrijk dat je de achterban goed bereikt. Dit heeft dus alles te maken met communicatie. Welke communicatiemiddelen ingezet worden, is mede afhankelijk van de wijk waar jullie actief zijn.
Nu kan communicatie best wel wat tijd kosten. Dus probeer vooral een communicatieteam te maken met meerdere vrijwilligers. Zo blijft het leuk en aantrekkelijk voor de vrijwilligers qua tijdsbesteding. En samen doen is altijd leuker dan in je eentje van alles moeten bedenken.
De ondersteuningsmogelijkheden
Vanuit PEP kunnen wij helpen:
- Advies bij de inzet van communicatiemiddelen
- Deelname aan de Maatschappelijke Beursvloer (ondersteuning vragen aan een bedrijf)
- Trainingen op aanvraag
- Diverse communicatie trainingen op Den Haag Doet Vrijwilligersacademie: o.a. training Social Media
Of stap eens naar een communicatiebureau in de buurt. Vanuit Maatschappelijk Betrokken Ondernemen willen ze misschien wel wat voor jullie doen. Met als tegenprestatie bijv. naamsvermelding in de wijkkrant of -website.
Tips voor een goede wijkkrant
Waarom een wijkblad?
Wijkbladen zijn een effectief middel om bewoners van een wijk te bereiken. Ze worden veelal huis-aan-huis bezorgd, maar soms gaat het selectiever. Ook de inhoud verschilt per wijk, maar altijd: door wijkbewoners -vrijwilligers- gemaakt voor wijkbewoners.
Tips voor de inhoud
Een redactieformule geeft richting bij het maken van je blad. En maakt het makkelijker om de juiste content te maken. Voor wie schrijf je? Wat wil je bereiken? Ben je spreekbuis voor de gemeente of kritisch naar de gemeente of allebei? Veel kranten hebben telkens terugkerende rubrieken. Geschiedenis, groen en incidenten doen het altijd goed.
Wie maken het blad?
Het draait op vrijwilligers voor functies als redacteur, journalist, fotograaf, illustrator, opmaker, tekstcorrector, bezorgers. Dus er komt best wel wat bij kijken.
Maar hier kan het spaak lopen: want hoe kom je aan deze vrijwilligers? En daarnaast moet je ze ook goed begeleiden. Ook kan er behoefte aan expertisebevordering zijn, want o.a. schrijven en interviewen is een vak.
Hoe financier je het wijkblad?
De gemeente verstrekt subsidie, maar je kunt ook advertenties opnemen. Dat kan van buurtwinkels zijn, maar denk ook aan de grotere maatschappelijke (zorg) organisaties in jouw wijk. Sommige wijken hebben een betaald abonnementen systeem. Maar welke tarieven kun je vragen? Hoeveel advertenties wil je?
Andere zaken voor een goed wijkblad
De hoofdredacteuren van Het Oude Centrum en het Zeeheldennieuws organiseren een reeks van bijeenkomsten van redacties van Haagse wijkbladen. Interesse? Mail naar info@zeeheldennieuws.nl
Ook zijn er regelmatig trainingen rondom Wijkjournalistiek. De eerstvolgende is op woensdag 12 maart 2025 op een locatie in Escamp. Klik hier voor meer informatie.
Financiën
Alle Haagse bewonersorganisaties kunnen subsidie aanvragen bij het eigen stadsdeel. Dit bestaat uit de basissubsidie en activiteitensubsidie.
Om de kosten te dekken voor bijvoorbeeld de wijkkrant kun je ook denken aan adverteerders. Dit hoeven niet alleen commerciële organisaties te zijn. Ook maatschappelijke organisaties hebben vaak budget beschikbaar om te kunnen adverteren.
De ondersteuningsmogelijkheden
Vanuit PEP kunnen wij helpen:
- Training Projectplan schrijven
- Advies over fondsen en subsidies
- Advies rondom andere inkomsten
Samenwerken
Als bewonersorganisatie heb je een centrale rol in de wijk. Maar vaak zijn er vele maatschappelijke organisaties actief in de wijk. Er kunnen veel kansen liggen in samenwerking.
De accounthouders van PEP kennen veel organisaties in de wijk. Maar ook bij het Stadsdeel kunnen ze goede tips geven.
De ondersteuningsmogelijkheden
Vanuit PEP kunnen wij helpen:
- Advies welke organisaties er zijn in de wijk en verbindingen leggen
- Netwerkbijeenkomsten in de wijk
Inspiratiebijeenkomsten voor bewonersorganisaties
Impressieverslag van Inspiratiebijeenkomst Bewonersorganisaties op 16 oktober 2024
Communicatie
- Creëren van een workshop over of infographic van de gemeentelijke organisatie.
- Gelijkwaardig samenwerken tussen bewonersorganisaties en de diensten van de gemeenten.
- Inzetten op transparante communicatie, tijdig terugkoppelen en duidelijkheid over wederzijdse verwachtingen.
- Verbeteren van de onderlinge communicatie tussen diensten van de gemeente.
Participatie
- Pas op dat vrijwilligers niet overvraagd worden: ‘participatiemoe’.
- Gemeente, neem bewonersorganisaties serieus: ‘afspraak is afspraak’
- Maak een planning voor bewonersorganisatiebijeenkomsten.
- Behoefte aan een structureel overleg tussen bewonersorganisaties, het stadsdeel, wethouders en WJP’ers
- Laten we meer gebruikmaken van wijkmedia.
Samenwerken bewonersorganisaties en gemeente
- Overkoepelend samenwerken aan thema’s op de wijkagenda.
- Hoe kan de samenwerking tussen stadsdeelkantoren en stadsdiensten verbeterd worden.
- Bewonersorganisaties worden overvraagd en hebben behoefte aan resultaat.
- AVG bemoeilijkt contact tussen bewonersorganisaties en bewoners.
Transparantie
- Merendeel van de aanbevelingen en verbeterpunten van het rapport van Radar Advies hebben betrekking op de gemeente.
- Een uniforme visie op het communicatieproces ontbreekt.
- Behoefte aan een platform waar bewonersorganisaties, gemeente, politie, welzijnsorganisaties, etc. samenkomen.
- Vaak onduidelijk bij wie bewonersorganisaties moeten zijn; behoefte aan centrale aanspreekpunten bij stadsdeel en Spui.
Raadsinformatie
Hier vind je alle bestuurlijke stukken.
En hier krijg je uitleg hoe je kunt zoeken in het Raadsinformatie systeem.
Er wordt aan gewerkt dat er per stadsdeel en wijk gezocht kan worden, maar dat kost even tijd.
De Inspiratiesessie van 17 april 2024 was zeer goed bezocht.
De werkgroep 2025
- Laurens Schrijnen (Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier)
- Wim van Noort (Wijkberaad Mariahoeve)
- Alex Bergman (Bewonersorganisatie de Paraplu)
- Nourredine Oulhani (Bewonersorganisatie de Paraplu)
- Nieuwe leden!
De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 27 maart. Heb je interesse om mee te doen? Mail dan even naar m.salman@pepdenhaag.nl
Radar Adviesrapport
De Gemeente Den Haag heeft Radar Advies gevraagd om de wensen en behoeftes van de bewonersorganisaties in beeld te brengen. Met als doel om tot een betere samenwerking tussen de gemeente/stadsdelen en de bewonersorganisaties te komen.
Uitslag enquête Inspiratiesessie 2025
In november 2024 is de enquête verstuurd om te peilen of er interesse is in een Inspiratiesessie 2025 en een platform voor bewonersorganisaties.
De resultaten:
- 20 organisaties hebben gereageerd, goed verdeeld over de stadsdelen.
- 96% heeft interesse in een Inspiratiesessie, waarvan 56% % aangeeft dat dit afhankelijk is van het onderwerp.
- Qua onderwerpen is de top 3: omgevingsvisie, energietransitie, mobiliteitstransitie.
- Doel van de inspiratiesessie is voor 65,2% de inhoud én de ontmoeting; voor 8,7% alleen de inhoud en voor 26,1% alleen de ontmoeting.
- 95,7% geeft aan behoefte te hebben aan een platform voor bewonersorganisaties.
Meerdere organisaties hebben aangegeven deel te willen nemen aan de werkgroep Inspiratiesessie en ook te willen meedenken met het opzetten van een platform.
Sfeer impressie Inspiratiebijeenkomst Bewonersorganisaties













Stel jouw vraag aan PEP
Marja Salman - Senior adviseur
m.salman@pepdenhaag.nl
06 – 5341 5457
Laat weten waar jullie behoefte zit!
Zijn er onderwerpen die hier nu niet genoemd staan, maar waar jullie wel wat hulp bij kunnen gebruiken? Laat het ons weten!
Mail naar Marja Salman
Ook horen wij graag of er behoefte is aan het opzetten van een LinkedIn-groep of een aparte WhatsApp-groep voor makkelijke en snelle uitwisseling onderling.