Dagelijks spreken we allerlei spelers in de stad. We sparren, netwerken en werken samen. Die gesprekken en samenwerkingen leveren prachtige inspiratie op! Afgelopen tijd sprak onze directeur Fenna Noordermeer met een aantal samenwerkingspartners over samenwerken en vertrouwen. En dat willen we graag delen.

Lees hier het verhaal van Ingrid Suasso, directeur van Taal aan Zee.
Lees hier het verhaal van Mustapha El Boumeshouli, stadsdeeldirecteur Loosduinen. 

Open en eerlijk zijn, geen dubbele agenda’s, niet bang zijn om hulp te vragen. Zo bouw je wederzijds vertrouwen op voor een succesvolle samenwerking. Vertrouwen, zegt Anna Kowalska, is de basis om met elkaar verder te komen. Zij kan het weten: in 2018 richtte zij POLKA op, centrum voor Poolse vrouwen in Den Haag. In samenwerking met verschillende partners.

Een gewaardeerd advies

“Het was een mooi gebaar van de gemeente Den Haag: een feest voor migranten uit Centraal en Oost-Europa. Maar was er wel behoefte aan een feest? En waarom voor die groepen samen? Polen, Bulgaren en Roemenen hebben tenslotte een heel eigen culturele traditie. Vragen waaruit een gemeentelijk onderzoek voortkwam naar behoeften en problemen van Poolse migranten.

Ik heb dat samen met een Poolse collega mogen doen. Onze aanbeveling: richt een centrum op voor Poolse vrouwen. Zij zijn de eersten die contact maken met de ‘buitenwereld’. Het advies viel in vruchtbare aarde. Onze specifieke kennis werd gewaardeerd, een prachtig begin voor samenwerking.”

Elkaars krachten gebruiken

“Met opdrachtgever stadsdeel Segbroek, met PEP en met Poolse vrouwen uit mijn netwerk zijn we aan het werk gegaan. Samen: Segbroek wijst de weg naar de juiste personen, naar de juiste organisaties – zoals VOOR Welzijn die een locatie in wijkcentrum de Regenvalk voor ons vrijmaakte. Bij PEP vinden we begeleiding op organisatorisch vlak: hoe zet je een stichting op, en vrijwilligersbeleid. Poolse en Nederlandse vrouwen, sommigen deskundig op maatschappelijk en juridisch gebied, staan bij met advies en trainingen. Mooi om te zien hoe je in een goede samenwerking elkaars krachten gebruikt om verder te komen.”

Vertrouwen winnen

“Dat kan alleen als je vertrouwen krijgt. Daarom ben ik ook met onze achterban, Poolse vrouwen gaan praten. Door eerlijk en duidelijk te zijn – mijn missie is die van POLKA: gelijke kansen voor Poolse vrouwen in Den Haag – won ik vertrouwen. Nu staat er een sterk team gemotiveerde vrijwilligers die samen zorgen voor stimulerende activiteiten. Ze nemen de ruimte voor eigen initiatieven, op basis van vertrouwen. Daardoor groeit hun zelfvertrouwen. Fantastisch om dat te merken.”

Op zoek naar financiën

“Pas geleden wonnen we een emancipatieprijs, de Kartiniprijs. Ongelofelijk trots natuurlijk! Maar ondanks die waardering is ons voortbestaan onzeker: we zijn opnieuw op zoek naar een structurele, financiële oplossing. Dat kost veel energie. Maar onzekerheid staat goede samenwerking niet in de weg: onze samenwerkingspartners staan pal achter ons!”