Dagelijks spreken we allerlei spelers in de stad. We sparren, netwerken en werken samen. Die gesprekken en samenwerkingen leveren prachtige inspiratie op! Afgelopen tijd sprak onze directeur Fenna Noordermeer met een aantal samenwerkingspartners over samenwerken en vertrouwen. En dat willen we graag delen.

Lees hier het verhaal van Anna Kowalska, directeur van Polka.
Lees hier het verhaal van Mustapha El Boumeshouli, stadsdeeldirecteur Loosduinen. 

“Zonder vrijwilligers geen Taal aan Zee”, zegt directeur Ingrid Suasso beslist. “Hun belangrijkste reden om met ons samen te werken: vertrouwen in de organisatie. Daar gaat het om.” Ook dit derde gesprek in een kleine reeks over ‘samenwerken en vertrouwen’ laat zien hoeveel je wint als die combinatie in orde is.

“Vertrouwen is het sleutelwoord in een succesvolle samenwerking. Zonder vertrouwen melden vrijwilligers en deelnemers zich niet aan. Kunnen wij niet voldoende les geven aan onze deelnemers, – asielzoekers, vluchtelingen, kwetsbare anderstaligen –, en verwijzen organisaties in de stad deelnemers niet naar ons door. Alles draait om vertrouwen. Om betrouwbaarheid.”

Wat schept vertrouwen?

“Een jaar geleden kregen we het certificaat ‘Goed geregeld’, een kwaliteitsonderscheiding van Vereniging NOV. Dat betekent dat ons vrijwilligersbeleid stevig in elkaar zit. Ook omdat we onze vrijwilligers er zelf intensief bij betrokken hebben en scherp letten op mogelijke verbeteringen. We laten onze waardering blijken, bieden scholing en bijeenkomsten aan. We laten zien dat we professioneel werken, en dat schept vertrouwen.

Ook bij de organisaties in de stad waarmee we samenwerken. Zij moeten weten dat de mensen die zij doorsturen voor lessen bij ons in goede handen zijn. En dat zijn ze. Voor hen zoeken we bijvoorbeeld naar het perfecte taalmaatje, de persoon die het beste bij hen past.”

Mooi voorbeeld

“Ik ben echt trots op het Haags Taalketenoverleg, een netwerk van 25 Haagse (taal)organisaties, dat zich inzet voor een doorgaande taal-leerlijn voor volwassenen; en die Taalketenaanpak nu in verschillende wijken in de praktijk brengt. Mooi dat ook de gemeente aan boord is, voor ons een enorm belangrijke samenwerkingspartner waarin we veel vertrouwen hebben, en vice versa.

Vanaf 2013 hebben we het netwerk met veel geduld opgebouwd. Als voorzitter moest ik allereerst zorgen voor de wíl tot samenwerken. Zorgen dat iedereen tot z’n recht komt en een podium krijgt. Benadrukken waarom we met elkaar om tafel zitten: om het belang voor onze doelgroepen. Voor mij is degene voor wie je het doet, altijd het uitgangspunt. Soms is er frictie, dat is onvermijdelijk. Hoe je kom daar uit: kijk waar het wringt en probeer er met elkaar over te praten. Zo open mogelijk, met de kaarten op tafel. Dat is natuurlijk óók een kwestie van vertrouwen, én van communicatie. Want alles begint met taal. Elkaar goed verstaan is cruciaal voor een goede samenwerking.”

Dank je wel Ingrid voor dit inspirerende kijkje in de keuken!