Dagelijks spreken we allerlei spelers in de stad. We sparren, netwerken en werken samen. Die gesprekken en samenwerkingen leveren prachtige inspiratie op! Afgelopen tijd sprak onze directeur Fenna Noordermeer met een aantal samenwerkingspartners over samenwerken en vertrouwen. En dat willen we graag delen.

Lees hier het verhaal van Anna Kowalska, directeur van Polka.
Lees hier het verhaal van Ingrid Suasso, directeur van Taal aan Zee.

Goede spelers winnen de wedstrijd. Goede teams winnen prijzen. Ga je voor het winnende doelpunt of voor de lange termijn? Mooie vraag die Mustapha El Boumeshouli op tafel legde toen we het over samenwerken hadden. En inmiddels is uit die samenwerking Samen voor Loosduinen ontstaan, waar maar liefst 1000 bezoekers kennis maakten met organisaties uit Loosduinen!

Samenwerken, hoog tijd om dit magnifieke instrument in Den Haag weer vaker uit de gereedschapskist te halen! Zoals Mustapha dat doet, stadsdeeldirecteur Loosduinen.

“Als supporter van duurzame samenwerking, ga ik voor de lange termijn.
Maar om bij het begin te beginnen, alles start met elkaar opzoeken. Met een positieve basishouding samen rond de tafel gaan: we hebben iets met elkaar te verhapstukken, wat kunnen we voor elkaar betekenen? Zo kwam ik aan de praat met PEP Den Haag. En we voelden aan dat hier voor stadsdeel Loosduinen en PEP muziek in zat!

Waarom het een goede match is? Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van wat je doet, toeneemt als je anderen de ruimte geeft om mee te denken. Als je zelf openstaat voor andere inzichten en ideeën. PEP en wij hebben een gezamenlijk belang – de mensen in de wijken bedienen – maar vanuit een andere opdracht, en met verschillende deskundigheid. Wij hadden nodig wat PEP te bieden heeft. Ook daarom gaat het bij samenwerken: in openheid durven zeggen dat je elkaar nodig hebt, elkaars talenten en ideeën. Ik zie in die kwetsbaarheid een uiting van zelfvertrouwen.

Wat de samenwerking met PEP ons gebracht heeft? Bewonersorganisaties in Loosduinen met aantoonbaar meer bestuurskracht. Ondersteuning bij organisatorische vraagstukken, bij werving van vrijwilligers. Een blik van buitenaf, reflectie op elkaars handelen. En op wat beter kan: doen we bijvoorbeeld niet onbewust dingen dubbel? We vullen elkaar aan, prachtig!

Klinkt eenvoudig hè? En dat is het ook, als je vertrouwen in elkaar vooropstelt. Weet je dat de intenties kloppen? Dat je vertrouwen kunt hebben in de competenties, de vaardigden van de ander, de kwalitatieve inbreng? En heb je oog voor elkaars belangen? Dan is de keuze voor samenwerken die van een winnend team.

En dat is precies wat ik nu ervaar ik in de samenwerking met PEP, met bewonersorganisaties in Loosduinen, met de Commissie Loosduinen. Daar ben ik trots op.”