“Ik had mijn moeder beloofd om ooit een eigen zwembad te hebben”, vertelt initiatiefnemer van zwemvereniging MAR, Maryam. Dat lijkt misschien een onschuldige kinderdroom, maar als Maryam iets wil, gaat ze er ook voor. “In 2018 voelde mijn leven stabiel. Ik had alles op de rit en wilde graag iets terug doen voor de maatschappij.” En zo ontstond het idee voor een zwemvereniging waar nog veel meer gebeurt naast het aanleren van zwemslagen.

Handvatten gekregen

Maryam had als slimme en ondernemende initiatiefnemer de basis van de stichting snel op orde. “Nirmala kwam al vrij snel bij het team als zwemdocent. Zij heeft 25 jaar ervaring in het vak en een gerichte blik en duidelijke visie. Nirmala werd onderdeel van het bestuur van de zwemvereniging.”

“Bij het reilen en zeilen van een zwemvereniging ontstonden er vragen over waar we allemaal rekening mee moeten houden”, vertelt Maryam. “Door een kennismaking met PEP Den Haag kregen we gelukkig handvatten, dat heeft veel invloed gehad. We volgden trainingen en kregen persoonlijk advies van PEP. Er kwamen onderwerpen langs waar we zelf niet op zouden komen, zeker niet zo gedetailleerd. Zo kwamen we erachter hoe het zit met verzekeringen en aan welke wetten wij ons moeten houden.”

Samenwerken levert nieuwe ideeën op

Behalve praktische tips kregen Maryam en Nirmala iets bij de trainingen waar ze van te voren niet aan hadden gedacht. Maryam vertelt: “Een netwerk van gelijkgestemden! Het was zo belangrijk om de ervaringen van andere bestuurders te horen. Wij konden van hen leren en het gaf mij inspiratie. Ook ontstonden er samenwerkingen die weer nieuwe ideeën opleverden. We deden bijvoorbeeld een training over hoe je de financiële zelfredzaamheid onder je doelgroep kan vergroten. Samen met twee organisaties hebben we toen een dag georganiseerd waar allerlei activiteiten waren voor mensen uit de buurt. Het was een succes!
Toen we opmerkten dat sommige leden van onze zwemvereniging behoefte hadden aan een luisterend oor, konden wij onze samenwerkingspartners daar weer voor inschakelen. Zo verwijzen wij naar elkaar.” Het netwerk dat Maryam via PEP heeft opgebouwd hoeft niet altijd te leiden tot een samenwerking. “Soms is het gewoon fijn om even te sparren met iemand en te weten dat je er als bestuurder niet alleen voor staat.”

Plannen blijven niet in de lucht hangen

Er was al snel veel vraag naar de zwemlessen van MAR en er was versterking nodig in het team. Dus gingen Maryam en Nirmala aan de slag met hun vrijwilligersbeleid. “In 2019 hebben we via PEP Den Haag het Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties behaald. Dit keurmerk is belangrijk voor ons omdat we daar tips kregen waarmee we direct aan de slag konden. De plannen en ideeën die we hebben ontwikkeld in dit traject zijn niet in de lucht blijven hangen, samen met ons team voeren we dit ook echt uit.”
Nu zijn er meer dan 20 vrijwilligers aan de slag. De een staat bij de aanmeldbalie, de ander geeft zwemles, en natuurlijk zitten er een aantal in het bestuur. In 2021 werd hun goede vrijwilligersbeleid zelfs beloond met een nominatie voor de Haagse Vrijwilligersprijzen.

“Apetrots dat we dit kunnen doen”

Nirmala vertelt met dezelfde passie als Maryam honderduit over zwemvereniging MAR: “Ik ben ápetrots dat we dit kunnen doen voor de wijk! Mensen hebben bij ons even een momentje voor zichzelf. Ze zijn even weg uit de sleur. Sommigen hebben dat zwemuurtje echt nodig om hun problemen de baas te blijven.” Maryam: “We brengen mensen bij elkaar en er ontstaan vriendengroepen. Maar er wordt ook zeker heel serieus gezwommen. Mensen kunnen bij ons internationaal erkende zwemdiploma’s halen. Zowel mannen als vrouwen volgen lessen bij ons en we leiden jongeren op tot zweminstructeurs. Zo investeren we in de toekomst.”

Een groter doel

Inmiddels hebben al meer dan 1000 mensen zwemles gevolgd bij zwemvereniging MAR, en zijn er momenteel ongeveer 15 mensen in opleiding tot zweminstructeur. Hoe kregen Maryam en Nirmala het voor elkaar om samen met de vrijwilligers in zo een korte tijd zo een succesvolle zwemvereniging uit de grond te stampen? “Luister naar je doelgroep, en speel in op hun behoeften”, zegt Maryam gedecideerd. Dat de doelgroep ook makkelijk aangeeft waar zij behoefte aan heeft komt door de open communicatie en het vertrouwen binnen de organisatie. “We proberen plezier terug te geven. Die sfeer willen we bij MAR, het is niet alleen een zwemuurtje. Onze vrijwilligers doen dit voor een groter doel, voor de samenleving, vanuit het hart.” Nirmala: “Ik waardeer hen, en zij waarderen mij. Ik ben al 25 jaar actief in de Schilderswijk, en ik krijg zoveel liefde terug. Dat kan niemand me afpakken.”

Wil jij zwemles volgen bij MAR, heb je interesse in een opleiding tot zwemtrainer of wil je aan de slag als vrijwilliger? Stuur een e-mail naar mar.investinpeople@gmail.com

Ben je als bestuurder betrokken bij een stichting en wil je kennismaken met PEP Den Haag? Stuur een mail naar info@pepdenhaag.nl of bel 070 302 44 44.