Bokskampioen en powercoach Lucia Rijker gaf ons 14 januari 2021 een krachtige Oppepper. Ze wist rust te brengen in veel Haagse hoofden. Bijzonder, want Lucia (die in Amerika woont met alle onrust van dien) zit net zo goed midden in deze lastige coronatijd! Mocht je behoefte hebben aan een luisterend oor, bel dan met het telefoonnummer onderaan deze pagina.

Positieve kijk

Lucia Rijker geeft een positieve kijk op deze tijd zonder het te bagatelliseren. Als vechter weet ze als geen ander: Op het moment van de uitdaging wordt je weerstand geactiveerd en dat maakt sterk. Ze is voorbereid dat het speelveld constant verandert. Ook in het gewone leven. Blijft niet hangen in gedachten. ‘In de ring kan je je zelfs geen gedachten permitteren, dus niet: o jee een bloedneus’. Haar advies is om jezelf alvast proberen voor te programmeren: Ja dit gebeurt en Het is onderdeel van de sport.

Zorg dat je jezelf niet aan een soort infuus van televisie, YouTube, smartphone etc. hangt, is ook een nuttige tip. Zelf creëert ze haar leven van binnenuit. Vertrouwt op haar kracht en intuïtie. ‘De antwoorden zitten in de stilte’*. Lucia’s raad is om in deze crisis meer in je lichaam te zitten en minder in je hoofd. Je bewust te zijn wat je jezelf dagelijks vertelt, wat de eerste gedachten zijn als je wakker wordt ’s ochtends. Realiseer je dat de situatie een gegeven is. Maar je kunt zélf bedenken of het glas half vol is of half leeg. Dus start de dag liever met een gedachte waar je blij van wordt. Zoek naar rust onder de onrust. Het zit er echt! En durf met jezelf te zijn. En passant vertelt Lucia ook dat het voor haar voor een wedstrijd belangrijk was om alleen water te drinken en gezond te eten. Zonder conserveringsmiddelen of suiker. Ze daagt iedereen uit om vandaag één slechte gewoonte los te laten om de zintuigen te scherpen.

Van waarde zijn voor jezelf en de ander

Misschien denk je: die Lucia Rijker heeft makkelijk praten. Maar haar kaarten waren niet gunstig. Ze komt uit een arm gezin en moeilijke omstandigheden. Maar uit modder kan een lotusbloem groeien vertelt ze (en dat zien we!). Ze benadrukt daar vertrouwen in te hebben. Deze tijd is een uitdaging, jij kiest hoe je daarmee om wil gaan. Het is altijd een keuze en die keuze begint in je hoofd. Creatieve gedachten houden je op de been. ‘Er is een kamer in je hoofd die al die mooie scenario’s kan produceren. Ook alle negatieve scenario’s. Elke dag kan je opnieuw kiezen’.

Blijf mindfull en dienstbaar, maar trap niet in de valkuil om anderen te redden. Je kan een bijdrage leveren, iemand ontzorgen, maar zwicht niet voor ‘a need to be needed’. Dan ontneem je de ander zijn zelfstandigheid en dat is dan eigenlijk niet respectvol. Wees dienstbaar met je ‘gifts and talents’. Ik ben oké en jij bent oké. Kijk niet neer op elkaar en ook niet op jezelf. Verbind niet vanuit ongelijkwaardigheid, I am okay and you’re not okay. Of zelfs: You are okay and I am not okay. Als je merkt dat je je verbindt vanuit ongelijkwaardigheid, probeer het dan te corrigeren. Ga de dialoog aan. Iedereen wil gezien en gehoord worden. Jij kan een bijdrage leveren in je werk, in je gezin. ‘Communiceer!’, aldus Lucia Rijker.

Angst & dromen

Mooie eye-opener: het Nederlandse Angst – fear in het Engels – is eigenlijk F.E.A.R. False Evidence Appearing Real is. Je bent geneigd te denken: Wat als? Wat als ik knock-out ga, wat als ik mijn baan verlies, wat als ik in het ziekenhuis kom? Kijk de angst in de ogen. Kom maar! Visualiseer het ergste en je bent voorbereid. Zo creëer je een energie om je heen waardoor je bijna niet geraakt wordt.

Laat je je bang maken door het nieuws of maak je een eigen droom, missie en visie? Dat laatste doe je door te bedenken: Waar word ik blij van? Wat deed ik graag als kind uren en uren achter elkaar? Grappig zijn? Creatief zijn? Iets in de keuken? Bouwen? Het kan allemaal nog steeds. Ook nu in de lockdown. Zorgen en angsten zijn gebaseerd op de toekomst. We zijn geneigd naar het verleden te kijken en naar de toekomst. Maar niet naar het nu. Mensen kijken constant op hun horloge, wat nog moet. Maar durf eens bij jezelf te zijn. Alles wat je hebt is DIT moment. Wat kies jij nú?

Aan de slag!

Iedereen krijgt van Lucia de opdracht om een cirkel te tekenen en die in 8 vakken te verdelen (taart met 8 punten). Aan de rand van die vakken schrijven we:
1. Persoonlijke groei
2. Partner/ romantiek
3. Werk en carrière
4. Fysieke omgeving
5. Plezier en recreatie
6. Gezondheid
7. Geld
8. Familie en vrienden

Daarna moeten we ze waarderen: een stip in het centrum als het slecht gaat met dit facet van het leven, een stip aan de buitenkant (waar de kers zou zitten) als het goed gaat met deze taartpunt. Vervolgens verbinden we de punten. Je ziet nu precies welk deel van je potentie je benut.

Rijkers opdracht aan ons is om de komende tijd voor de drie laagst scorende vakken verbeteracties te bedenken. Acties kunnen ook zijn: houding veranderen, iemand helpen of bellen, of je perspectief erover veranderen. Wees de eerste die een stap maakt, ook als het moeilijk gaat. Geef niet elkaar de schuld, neem eigen verantwoordelijkheid. Ze spoort ons aan beweging in ons leven te brengen, de stap te maken. Deze week nog. Bijvoorbeeld dagelijks één dingetje.

Naar binnen kijken

Lucia sluit af met een geleide meditatie om even goed naar binnen te kijken en daar kracht en wijsheid te vinden. Kijk die oefening zeker nog even terug (op 46:30). Of doe een van de geleide meditaties die op YouTube volop te vinden zijn. En ga de uitdaging aan die Lucia geeft: 21 dagen 3 minuten per dag mediteren. Jazeker, in jouw drukke dag. Zet de tijd even stil en pak er elke dag een minuut bij. Ze belooft dat als je de dag zo begint, je de obstakels minder zwaar zal ervaren. ‘Als je tijd maakt zul je de tijd verdragen in jouw drukke dag. Ook met kleine kinderen! Even met jezelf. Jij verdient het!’

Lucia bedankt iedereen voor het meedoen en geeft nog een handvat om om te gaan met piekeren of wat anderen van je denken: ‘Ik weet niet wat ik niet weet. En soms weet ik niet wat ik niet weet en weet ik niet eens dat ik het niet weet.’

Terugkijken?

De impact van Lucia Rijker laat zich niet uittypen. Kijk daarom zelf nog even terug en verfris je inspiratie en motivatie!

Suggesties voor nog een Oppepper?

Wie een ander steunt, wil zelf ook vitaal blijven. Daarom organiseert PEP Den Haag Oppeppers. Dat zijn lezingen en webinars waarmee je nieuwe energie opdoet. Als we in de mogelijkheid zijn, organiseert PEP graag nog een volgende Oppepper. Heb je een mooie suggestie voor een motiverende spreker? Laat het weten: info@pepdenhaag.nl!

Over Lucia Rijker

Lucia Rijker is een sportvrouw van de bovenste plank. Op haar vijftiende startte ze met kickboksen, won meerdere wereldtitels en sloot haar carrière ongeslagen af: 54-0-0 (54 gewonnen, 0 verloren, 0 gelijk). Ze coacht en maakt documentaires. Bij het grote publiek is Lucia Rijker ook bekend van Dreamschool. Daar blaast ze uitgebluste pubers nieuw leven in. Nieuw seizoen vanaf maart 2021.

* Kijk Lucia Rijker en de kracht van stilte terug op YouTube. Op het YouTube kanaal van St. Nederlands Boeddhistisch Archief staan meer interessante films, bijvoorbeeld Lucia Rijker, hoe te leven met de ander.