Nieuwe energie met Erik Scherder

Wat een fijne Oppepper van Erik Scherder hebben we achter de rug! Bijna 500 mensen keken op 8 december naar het enthousiaste betoog van de hoogleraar neuropsychologie. Hoewel Scherder zich in de hoogste regionen van de wetenschap begeeft, wist hij toch heel toegankelijk uit te leggen wat tegenslag met een mens doet. En vooral hoe we zélf onze situatie kunnen verlichten in deze tijd van corona.
We mochten het webinar helaas niet opnemen, dus terugkijken kan niet. Maar we hebben wel een paar tips voor je genoteerd. Vanzelfsprekend een beetje kort door de bocht, want qua wetenschappelijke achtergrond kunnen we Scherder niet evenaren.

Tips om de crisis het hoofd te bieden

Deze tijd vraag veel creativiteit en flexibiliteit. Een deel gaat vanzelf. De verklaring daarvoor is dat je even uit de ratrace bent en je tot rust komt (afgezien van stress van thuiswerken, thuisonderwijs, ziekte etc.). In die rust komt er een netwerk naar boven, het default mode netwerk. Dat is normaal gesproken laag actief.
Maar deze tijd kost ook energie. Zeker zorg en empathie kunnen uitputten. Uitdaging voor deze tijd: versterk de witte stof in je hersenen. Die witte stof is onder andere verantwoordelijk voor empathie. De witte stof groeit nog door tot je 30e. Empathie is dus niet automatisch aanwezig bij jongeren (goed om daar empathisch tegenover te staan!).

De verbindingen van witte stof in de hersenen worden sterker als ze goed doorbloeden. Dat doe je door:
– Nieuwe dingen doen
– Uitdagende dingen doen
– Dingen doen die moeite kosten (mentale en fysieke inspanning).

We leerden ook dat onze amandelkern (amygdala) verantwoordelijk is voor signalen van angst en depressie. Die kunnen we remmen met onze frontale kwab (prefrontale cortex). Deze coronatijd geeft chronische stress (eenzaamheid, afstand tot collega’s, verlies van baan, ziekte, zorg etc). Je maakt stresshormoon aan (cortisol). De frontale kwab is gevoelig voor deze chronische stress en als gevolg daarvan remt hij niet meer op de amandelkern.

Om die frontale kwab wél goed zijn afremwerk te laten doen moeten we hem in goede conditie houden. Dat doen we door o.a.:
– Sporten en bewegen, elke stap is er een!
– Mentale inspanning, puzzelen etc.
– Op tijd uit bed blijven gaan, wekker zetten (ritme aanhouden).
– Zorgen voor goede nachtrust en omstandigheden
– Negatief nieuws beperken
– Muziek opzetten die synchroniseert met je hartritme
– Alcohol en drugs beperken (ze zijn schadelijk voor de witte stof).
– Volhouden? Geef verandering prioriteit nummer 1 en zorg voor een omgeving die meewerkt.

Is iemand erg eenzaam of volledig in de stress? Dan werkt de frontale kwab niet goed en heeft de amandelkern vrij spel. Zorg dan dat je de prefrontrale cortex van diegene bent. Niet een keer, maar zolang dat nodig is! Activeer degene die zelf niet meer tot initiatieven komt, ‘Kom op we gaan wandelen’, ‘Kom mee naar een museum’. Zorg dus voor elkaar. Hier kreeg Den Haag trouwens een dik compliment van Erik Scherder voor alle zorgzaamheid en initiatieven.

Nog een laatste gouden tip:

Tijdens zitten gaat er geen bloed door je vaten, bij beweging wel. Dat zorgt dat je bloed als het ware tegen de vaatwand ‘schuurt’. Wat gebeurt er? Je endotheel wordt geprikkeld en sterker. Dit is een laagje aan de binnenkant van je aderen dat zorgt dat je vaten wijder worden. Het laagje zorgt ook dat je een barrière hebt tegen virussen. Precies wat we nu nodig hebben!
Deze materie staat nog veel beter (en betrouwbaarder) uitgelegd op YouTube, door Erik Scherder  zelf.

Over Erik Scherder

Scherder is hoogleraar neuropsychologie. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU). Bij het grote publiek werd hij bekend door o.a. zijn optredens bij DWDD en zijn boeken Singing in the brain, Laat je hersenen niet zitten, Singing in the brain en Professor S en de gestolen breinbril. Erik Scherder riep in zijn enthousiasme dat er met hem gemaild kan worden, maar het beantwoorden kan hij gezien zijn andere werkzaamheden helaas niet waarmaken.

Zin in nog een Oppepper?

Op 14 januari is er nog een Oppepper. Dan geeft Lucia Rijker ons een energieboost. Deze powercoach weet als geen ander hoe je gemotiveerd kunt blijven en rechtstreeks op je doel af kunt gaan. Ben je net zo benieuwd als wij? Schrijf je dan snel in!