Veelgestelde vragen

Filter op categorie
  • Alle categorieën
  • algemeen
  • vrijwillige inzet
  • mantelzorg
  • emancipatie
  • diversiteit

algemeen

Geeft PEP ook een-op-een advies aan organisaties en bedrijven?

Ons netwerk en de kennis die we hebben, maakt dat wij een uitstekende adviseur zijn voor uw organisatie als het gaat om mantelzorg, emancipatie, diversiteit en vrijwilligerswerk. Na een persoonlijk gesprek komen we met advies op maat. 

Is een adviesgesprek en ondersteuningstraject gratis?

Ja, we geven graag vrijblijvend en kosteloos advies en ondersteuning.

Kan PEP op onze conferentie een workshop of voorlichting verzorgen over een onderwerp binnen de thema’s emancipatie, diversiteit, mantelzorg, vrijwillige inzet?

Ja, dit is mogelijk. We bespreken de mogelijkheden graag met u in een persoonlijk gesprek.

Zijn workshops van PEP gratis?

Ja, voor Haagse maatschappelijke instellingen en vrijwilligersorganisaties.

Hoe richt ik en vrijwilligersorganisatie op?

Alle informatie over het opzetten van een organisatie kunt u vinden in het PEP E-book, de praktische gids voor organisaties die met vrijwilligers werken.

vrijwillige inzet

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

Is een VOG verplicht voor al mijn vrijwilligers?

Wanneer uw organisatie met kinderen en/of verstandelijk beperkten werkt, is een VOG nodig. Let wel, een VOG biedt nooit volledige garantie. Een VOG kan dan ook best gezien worden als een aanvulling op een gedegen sociale veiligheidsbeleid.

In het PEP e-book staat veel informatie over de VOG.

Hoe kom ik als organisatie aan geschikte vrijwilligers?

Op het platform Den Haag Doet is veel relevante informatie te vinden. Na aanmelding kunt u gebruik maken van alle faciliteiten op de website: vacatures plaatsen, kandidaten zoeken, activiteiten en cursussen aanmelden en vrijwilligers vinden. In het PEP E-book, de praktische gids voor organisaties die met vrijwilligers werken is een heel hoofdstuk geweid aan werken met vrijwilligers.

mantelzorg

Kan PEP helpen bij de ondersteuning van mantelzorgers?

PEP helpt u daarbij met: voorlichting- en adviestrajecten, het beschikbaar stellen van tools, en methodieken, het uitvoeren van onderzoeksprojecten, het verzorgen van trainingen en workshops op maat, op open inschrijving, met e-learnings en train-de-trainer technieken.

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

Wat is respijtzorg?

Respijtzorg is het ontlasten van mantelzorgers door overname van die geboden hulp. Een zorgvrijwilliger of zorgprofessional neemt de zorg en/of ondersteuning tijdelijk over. B.v. een vrijwilliger die een gehandicapte jongen naar school brengt omdat zijn vader een been gebroken heeft.

emancipatie

Hoe maak ik homo-emancipatie bespreekbaar bij migranten?

Hiervoor biedt PEP Den Haag diverse handvatten. Zo organiseren wij bijvoorbeeld op maat geproduceerde inspiratiebijeenkomsten. Maar ook een persoonlijk adviesgesprek behoort tot de mogelijkheden.

diversiteit

Hoe kan ik mijn personeel trainen op het terrein van interculturele competenties en interculturele communicatie?

Op het gebied van interculturele competenties en interculturele communicatie verzorgt PEP Den Haag diverse inhouse en openbare trainingen. Houdt hiervoor onze agenda in de gaten of neem contact op met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag meer.