Onlangs mochten we 2 nieuwe senior adviseurs verwelkomen in ons team. Hoe leuk is het dan als wij hen allebei al kenden als vrijwillige bestuurders van organisaties die wij ondersteunen!

Samen van alles bereiken

“Vrijwilligerswerk opent je wereld.” zegt Floor. Tot ze bij PEP kwam werken was ze bestuurder bij Sintvoorieder1, nu is ze daar ambassadeur. “Ik kom mensen tegen die ik normaal niet tegenkom. Soms omdat we in een hele andere wijk wonen of totaal andere invulling van ons leven hebben. Dat je dan toch samen van alles kunt bereiken, ja, dat geeft me gewoon een heel goed gevoel. Ook kom ik andere kanten van mezelf tegen. Normaal ben ik bescheiden. Maar als ik een kans zie liggen voor Sintvoorieder1 spring ik er meteen op af hoor!” En daar is Bo het helemaal mee eens. “Het verrijkt mij. Ik leer nieuwe dingen, nieuwe inzichten, het opent mijn blik. En wat ik leer kan ik weer delen met andere bestuurders.”

Diversiteit zorgt voor balans

Bo is vrijwilliger bij Simavi, budgetmaatje en voormalig bestuurder. “Als bestuurder weet ik hoe belangrijk het is om de basis op orde te hebben. Als die staat, verloopt alles veel soepeler. Soms zie ik organisaties worstelen, en het is heel fijn om dan even terug te gaan naar de kern van het probleem. Hiervoor gebruik ik de 4 B’s: bricks, bites, behaviour en sense of belonging (gebouw, technologie, gedrag en erbij horen). Deze methode wordt vaak toegepast met 3 B’s, maar die vierde is voor mij echt onmisbaar. Die gaat over inclusief werken, zorgen dat iedereen mee kan doen in jouw organisatie. Behalve dat inclusie wat mij betreft de norm zou moeten zijn, bereik je ook jouw organisatiedoelen beter. Want diversiteit houdt jouw organisatie in balans.”

‘Vrijwilligerswerk is geen echt werk’

Ook als het over vrijwilligerswerk en beeldvorming gaat vindt Bo diversiteit een belangrijk thema. “Je hoort het wel eens: ‘Vrijwilligerswerk is geen echt werk.’ Daar kan ik me gewoon best boos om maken. Want het is ánder werk, werk dat mensen vaak puur en alleen uit intrinsieke motivatie doen. Maar als het niet gedaan zou worden, zou er een gat vallen in onze samenleving. Vrijwilligerswerk is zichtbaar én onzichtbaar, maar altijd belangrijk.” Floor: “Voordat het echte inpakseizoen begint, wordt bij Sintvoorieder1 al vanaf januari elke woensdagochtend door een groep trouwe vrijwilligers de nodige voorbereidingen getroffen. Opruimen, het pakhuis logisch in richten, knutselpakketten samenstellen, toilettasjes vullen, etc. Dat weet niet iedereen, maar zij zorgen ervoor dat het inpakken zo efficiënt en leuk mogelijk verloopt.”

Vrijwilligers mogen dan ook best wat vaker geprezen worden, vinden Floor en Bo. Floor: “Ze krijgen niet betaald, maar geven hun belangrijkste bezit: tijd. Dus koester je vrijwilligers, zorg dat ze zich gezien en gehoord voelen. Geef feedback, maar vraag er ook om. En doe er echt iets mee.”

Wil je hierover verder praten met Bo of Floor? Of gewoon even kennismaken? Stuur een mail naar Bo b.tanweenink@pepdenhaag.nl of Floor f.bogman@pepdenhaag.nl, of bel 070 302 44 44.