Cor van Oosten is al 6 jaar vrijwillig intercedent bij vrijwilligersvacaturebank Den Haag Doet. Met zijn kennis van zaken, het hart op de juiste plek en humor is hij voor veel organisaties en vrijwilligers een vertrouwde vraagbaak als het gaat om vrijwilligers(werk) vinden.

Op Den Haag Doet kunnen mensen een account aanmaken en zelf op zoek gaan naar vacatures. Maar sommige mensen hebben persoonlijke begeleiding nodig, om wat voor reden dan ook. “Onlangs sprak ik Angela*, een moeder van 3 kinderen die in haar mail vertelde dat ze herstellende was van een verslaving.” vertelt Cor. “Vooraf vond ik het gesprek best spannend. Ze had veel meegemaakt en ik wist niet hoe ze op dat moment in het leven stond. Dus ik wilde me goed voorbereiden. Het is heel belangrijk dat je een klik hebt met je gesprekspartner, want dan durven mensen meer zichzelf te zijn. Natuurlijk bereid ik me ook goed voor: door even te googelen, even op Facebook te kijken en alvast geschikt aanbod te bekijken in onze vacaturebank. Want mensen die
goed gematcht zijn, zijn duurzamer inzetbaar. Daarbij, iemand heeft de tijd genomen om zich aan te melden. Dan moet je ook de tijd nemen om voor diegene iets moois te vinden.”

Samen de stap zetten

Voor een vrijwilliger die veel heeft meegemaakt kan de stap om aan de slag te gaan groot zijn. “Ik heb geen vooroordelen, je moet er blanco ingaan.” zegt Cor stellig, “En ik denk zeker mee hoor, soms adviseer ik om even te wachten voor een bepaalde functie. Maar Angela was er echt klaar voor en ik zoek dan ook een organisatie die begrip heeft voor haar situatie. Je moet het toch samen doen, dat vind ik ook het leuke eraan.”

“Mensen hebben vaak even bevestiging nodig: Het kan wél. Alleen durven ze de stap niet te zetten, samen wél. Onlangs sprak ik iemand die een burn-out en straatvrees had. Ja, ga dan maar eens op sollicitatiegesprek! Op Facebook had ik gezien dat hij van sport houdt. Ik had direct een vacature voor hem in gedachte, en het bleek een schot in de roos: Toen ik hem de vacature liet zien bleek hij zelfs al vaak op die plek te komen! Maar er zonder die bevestiging op afstappen was net even teveel voor hem. Ik ken de vrijwilligerscoördinator van die organisatie en ik wist dat hij hem goed kon begeleiden. Zo een mooie match geeft mij dan wel een kick hoor!”

Kennis van Haagse organisaties

Persoonlijke aandacht voor de vrijwilliger en goede kennis van de Haagse organisaties maken de Den Haag Doet intercedenten essentieel voor de juiste matching. In 2022 willen we dan ook meer vrijwillige intercedenten werven. Want zonder iemand die met mensen meedenkt en hen motiveert zou er veel vrijwillige inzet verloren gaan. En organisaties zouden veel werk hebben aan vrijwilligers die niet juist gematcht zijn. Cor bevestigt dit. “Begin 2021 benaderde stichting Iedereen een Meester mij. Zij zochten een vrijwilliger. Het ging om een best pittige functie, niet iets wat iedereen zomaar kan doen. Dus ik ben in onze vrijwilligerspool op Den Haag Doet gedoken en daar vond ik 2 geschikte kandidaten. Een daarvan viel direct goed bij de organisatie. Zij is heel betrokken geweest bij het opzetten van de stichting, het ontwikkelen van de website en het plaatsen van vrijwilligersvacatures. Nu is ze niet meer weg te denken bij Iedereen een Meester. Ze is een gewaardeerde vrijwilliger en de stichting staat als een huis!”

Persoonlijke betrokkenheid bij Den Haag Doet

“Het gesprek met Angela was uiteindelijk ontzettend leuk.” zegt Cor enthousiast, “Ze was een positief ingesteld mens en we kwamen erachter dat haar ervaring juist kon bijdragen aan haar kwaliteiten. Ik heb twee mooie vacatures voor haar gevonden en ze heeft bij  beide gesolliciteerd. Een paar weken later mail ik dan even om te vragen hoe het gaat, en ze kon aan de slag bij beide organisaties! Hoe cool is dat! Daarbij heb ik dan ook die organisaties kunnen helpen. Dus echt een win-win match! Die persoonlijke betrokkenheid helpt mensen om gemotiveerd te blijven en zich gewaardeerd te voelen.”

Meer weten over Cor en Den Haag Doet? Kijk op www.denhaagdoet.nl.

*Angela is niet de echte naam van deze persoon.