Onlangs organiseerden we een PEP Talk over werken met vrijwilligers in coronatijd. Tijdens deze PEP Talk: Nieuwe vrijwillige energie konden de kijkers vragen stellen aan de sprekers. We hebben een aantal vragen hieronder beantwoord. Heb jij nog een andere vraag of wil je meer informatie? Neem contact op met onze helpdesk en krijg persoonlijk advies.
Kijk hier de PEP Talk terug.
Vrijwilligers werven
Vraag: “Hoe kan ik meer vrijwilligers werven als de coronacrisis voorbij is en behouden als veel geannuleerd is?”
Antwoord: Voor het werven van vrijwilligers is de zichtbaarheid van je organisatie belangrijk. En voor het behouden van vrijwilligers dient je vrijwilligersbeleid goed op orde te zijn. Lees deze pagina uit ons handboek voor vrijwilligersorganisaties over het boeien, binden en behouden van vrijwilligers. We hebben ook een aantal e-learnings die alle aandachtspunten rondom goed vrijwilligersbeleid behandelen.
Vraag: “Waar vind je goede vrijwilligers?”
Antwoord: Kijk altijd eerst in je eigen netwerk. Vraag bijvoorbeeld aan mensen of ze nog iemand weten of deel je vacature in de whatsapp-groep van de buurt. De volgende stap is de vacature op een vacaturebank plaatsen. Belangrijk is dat je weet dat mensen het leuk vinden om gevraagd te worden!
Vrijwilligerswerk vinden
Vraag: “Hoe vind ik vrijwilligerswerk dat bij mij past?”
Antwoord: Je kan je inschrijven bij een vacaturebank of een talentenscan doen. Klik hier voor een overzicht.
Vraag: “Is er ergens een overzicht van welke hulp nodig is nu?”
Antwoord: Op Den Haag Doet kun je in de zoekbalk ‘corona’ intypen, dan krijg je een overzicht vrijwilligerswerk in coronatijd. Op deze pagina staat een overzicht met Facebook pagina’s per stadsdeel en corona-initiatieven. Kijk ook op Do Good, daar staat hulpvraag- en aanbod van stichtingen/initiatieven en bedrijven.
Vraag: “Aan het Vadercentrum: kun je ook vanuit huis mondkapjes maken?”
Antwoord: Ja dat kan! Meld je hier aan.
Werken met vrijwilligers in coronatijd
Vraag: “Hoe kan ik vrijwilligerswerk waarbij persoonlijke aandacht belangrijk is online doen?”
Antwoord: Door met elkaar te leren (en ervaren) dat persoonlijke aandacht ook via online kan. Voor de ene persoon is appen met iemand fijn, de ander heeft liever dat je (video)belt. Helaas is het nooit helemaal hetzelfde als een fysiek bezoek.
Lees ook dit artikel van Movisie over wel of geen fysieke bezoeken.
Vraag: “Hoe kan ons bestuur meer digivaardig worden?”
Antwoord: Oefenen en veel doen, en vraag (klein)kinderen om te helpen. Laat een kleinkind bijvoorbeeld een tool installeren zodat het scherm op afstand kan worden bediend. Bijvoorbeeld Teamviewer. Kijk ook naar deze gratis online computercursussen voor senioren.
Werken met vrijwilligers in coronatijd: contact en waardering
Vraag: “Hoe behoud je het beste bestaande vrijwilligers die bijvoorbeeld niet online bekwaam zijn, maar die je als je weer open mag wel nodig hebt? (Je wilt ze dus niet kwijt).”
Antwoord: Laat hen dit weten! Voor vrijwilligers kan het heel naar zijn om zich niet meer nuttig te kunnen maken in hun vrijwilligerswerk. Het kan voor hen een mooi vooruitzicht zijn dat ze straks weer aan de slag kunnen. En het is voor elk mens fijn om te horen dat de organisatie hen niet kwijt wil raken. Laat ze dit dus regelmatig weten. Een mail, een whatsappje of een belletje zorgt ervoor dat vrijwilligers zich betrokken en gewaardeerd voelen.
Vraag: “Hoe kan je het beste contact onderhouden met vrijwilligers die thuis komen te zitten (die niet durven of kunnen komen werken i.v.m. gezondheid)?”
Antwoord: Je kan een nieuwsbrief naar je vrijwilligers sturen om hen te blijven informeren. Ook kun je samen een Whatsapp groep of Facebook groep starten. Hierin kun je behalve praktische zaken ook gezellige dingen delen. En vrijwilligers kunnen hier contact houden met elkaar.
Vraag: “Hoe zorg je voor teambuilding met je vrijwilligers tijdens coronaperiode? Je wilt contact met ze houden, en ook het contact met elkaar stimuleren, maar hoe?”
Antwoord: Bij werken met vrijwilligers in coronatijd kunnen de eerder genoemde Facebook of Whatsapp groepen uitkomst bieden. Ook zou je een online quiz kunnen organiseren of een playlist maken op Spotify waar je samen naar kunt luisteren. Vraag ook aan je vrijwilligers zelf of zij behoefte hebben aan een gezamenlijke activiteit en welke activiteit dat dan zou moeten zijn. Het kan voor een vrijwilliger een leuke klus zijn om dit ook te organiseren.
Vraag: “Hoe beloon je tijdelijke vrijwilligers?”
Antwoord door Lucas Meijs: Ga er vanuit dat een bedankje via Whatsapp of een belletje het goed doet. Het hoeft niets te kosten. Want dan lijkt het alsof je hun werk niet nodig had, omdat je hun werk ook had kunnen betalen.
Vraag: “Hoe kunnen we de onzichtbare vrijwilliger zichtbaarder maken en meer waarderen?”
Antwoord: In Den Haag zijn hier verschillende initiatieven voor, zoals de Haagse Vrijwilligersprijzen en de Parels. Houd onze nieuwsbrief in de gaten en nomineer jouw vrijwilligers. Dit zijn natuurlijk maar 2 momenten en elke vrijwilliger verdient waardering. Je kan je vrijwilligers in het zonnetje zetten door op social media een post aan hen te wijden. Of je plaatst een interview met ze in je nieuwsbrief. Vergeet niet dat de waardering voor veel vrijwilligers in het werk zelf zit. Niet elke vrijwilliger heeft behoefte aan openlijke aandacht. Dus blijf hen vragen naar wat zij nodig hebben om hun taken goed uit te kunnen voeren en probeer dat voor hen te realiseren.
Financiën
Vraag: “Wij krijgen subsidie van de gemeente maar kunnen onze werkzaamheden nu niet uitvoeren. Wat moeten we nu doen?”
Antwoord: Neem contact op met je contactpersoon bij de gemeente om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Weet je niet wie jouw contactpersoon is of kan deze jouw vraag niet beantwoorden? Neem contact op met onze adviseur Wai-Kin: wk.chung@pepdenhaag.nl
Algemeen
Vraag: “Kan ik ook bij mij in de buurt hulp krijgen bij het organiseren van hulp voor buren?”
Antwoord: Natuurlijk kan dat, maak een afspraak met onze Helpdesk voor persoonlijk en gratis advies over werken met vrijwilligers in coronatijd en andere vragen. Wij hebben per stadsdeel een accounthouder, dit is een adviseur die advies kan geven over de situatie in jouw buurt. Je kan dus ook direct contact opnemen met onze stadsdeel-accounthouders.
Vraag: “Tijdens de eerste maanden van de crisis was er veel mogelijk, zonder bureaucratische belemmeringen. Is het bekend in hoeverre er nieuw vrijwilligerswerk gebeurde, omdat het makkelijker was om te doen?”
Antwoord: “Het antwoord is ‘ja’. Maar het gaat dan niet zozeer om de bureaucratie van overheden. Wel gaat het over bureaucratie van allerlei professionele organisaties die met vrijwilligers werken. In het algemeen, dus ook voor en na corona, is het helder dat potentiële vrijwilligers steeds minder intermediaire organisaties nodig hebben. Vrijwilligers kunnen het namelijk zelf organiseren. Veel van de initiatieven bij corona zijn daar een voorbeeld van, mede omdat de grote organisaties ze niet konden ‘tegenwerken’.”
Vraag: “Wat is de definitie van vrijwillige energie en nieuwe vrijwilligers? Klappen voor de zorg is geen vrijwilligerswerk, dat is solidariteit, toch?”
Antwoord: Vrijwilligerswerk is 1) onbetaald (klappen voor de zorg was onbetaald); 2) vrijwillig (klappen voor de zorg was vrijwillig); 3) voor anderen of de samenleving; en 4) georganiseerd (op hetzelfde moment met veel mensen op veel verschillende plaatsen klappen is georganiseerd). Vrijwilligerswerk kun je zien als een beloningsstructuur. Solidariteit is een van de voedingsbronnen van vrijwillige energie en dus vrijwilligerswerk. Dit kan zich bijvoorbeeld ook vertalen in geld doneren zodat zorgmedewerkers een bonus krijgen. Of in het dragen van mondkapjes zodat de druk op de zorg misschien lager blijft. Solidariteit kent een vrijwillige directe solidariteit variant. Dat is bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en donaties. En een verplichte indirecte solidariteit variant. Dit is bijvoorbeeld belastingen of verplichte verzekeringen.
Vraag: “Is in het onderzoek ook meegenomen dat sommige professionals hun werk onbetaald zijn gaan doen, als vrijwilliger? Hoe zijn die terug te zien? Denk bijvoorbeeld aan musici.”
Antwoord: Ja, er zijn altijd heel veel vrijwilligers die hun professionele kennis inzetten. Denk bijvoorbeeld aan accountants die penningmeester zijn bij een sportvereniging.