Werken met vrijwilligers

Vrijwilligerswerk en een uitkering

Vrijwilligerswerk en het ontvangen van een WW-uitkering

Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. En om sociale contacten te onderhouden. Echter: hij/zij heeft wel toestemming nodig van UWV, voordat hij/zij met vrijwilligerswerk kan beginnen. Het vrijwilligerswerk mag de kans op betaald werk namelijk niet verkleinen. Daarnaast beoordeelt UWV of het werk dat hij/zij wil gaan doen ook echt vrijwilligerswerk is.

Op de site van UWV is een keuzehulp ‘Kan ik vrijwilligerswerk doen met behoud van mijn WW uitkering’ https://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/keuzehulp-vrijwilligerswerk/index.aspx

Hier vind je alle informatie https://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk tijdens Ziektewet-, WIA, WAO- of Wajong-uitkering

Mensen met een uitkering kunnen vrijwilligerswerk doen, dit kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om sociale contacten te onderhouden. UWV wil wel weten dat hij/zij dit doet. Het kan immers iets zeggen over de mogelijkheden. Zorg dus altijd dat de vrijwilligers het doorgeeft aan de instantie(s).

Voor minder informatie: https://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/detail/vrijwilligerswerk-tijdens-mijn-ziektewet-wia-wao-wajong-uitkering/moet-ik-blijven-solliciteren-als-ik-vrijwilligerswerk-doe

Vrijwilligerswerk en het ontvangen van bijstand

De gemeente Den Haag verwacht van iemand een bijstandsuitkering ontvangt, dat hij/zij zich actief inzet voor de maatschappij. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen.

Als organisatie kan het heel interessant zijn om mensen met een bijstandsuitkering een kans te geven. Mogelijk kost het wat meer begeleiding, maar je kunt er hele trouwe vrijwilligers aan overhouden.

Zie hier voor de regels bij een bijstandsuitkering
https://www.denhaag.nl/nl/werk-bijstand-en-uitkering/uitkering-of-bijstand/regels-bijstandsuitkering-1/regels-bij-een-bijstandsuitkering.htm

Vrijwilligersvergoeding en behoud van bijstand

Als hij/zij ouder is dan 27 jaar, dan verandert de hoogte van de uitkering niet als de vrijwilligers vergoeding in 2023 niet hoger is dan € 190 (in 2022 en 2021: € 180) per maand en € 1.900 (in 2022 en 2021: € 1.800) per jaar. Het kan dus voor iemand in de bijstand heel interessant zijn om wat extra inkomsten te hebben.

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag!