Communicatie

Pers en influencers

Een mogelijkheid om contact te zoeken met de media doet zich voor als er binnen jouw organisatie iets nieuwswaardig gebeurt.

Persbericht

Een persbericht is een goede manier om daarover te berichten, in de hoop dat jouw nieuws wordt opgepikt en wereldkundig gemaakt.

Gebruik bij het samenstellen van een persbericht deze tips.

https://www.frankwatching.com/archive/2021/12/03/persbericht-tips-journalisten/

https://www.anp.nl/blog/157/persbericht-schrijven-tips

Behalve kranten zijn er ook verschillende radiostations en tv kanalen in Den Haag. Denk aan Den Haag FM, Den Haag TV, Omroep West, Loosduinen TV, Radio Sangam en Radio Vahon. Je kan jouw persbericht ook sturen naar deze kanalen.

Tip: Jouw persbericht mailen naar honderden persadressen heeft niet zoveel zin. Kies er liever een paar uit waarbij je de meeste kans maakt dat zij jouw bericht willen plaatsen. En bel hen op voor- of nadat je het persbericht aan hen stuurt! Anders kom je op de stapel van vele berichten te liggen en raakt jouw bericht ondergesneeuwd.

Bij de lokale of wijkkrant maak je bijvoorbeeld meer kans met nieuws over een lokale activiteit dan in het landelijke nieuws. Natuurlijk bereik je via bijvoorbeeld het NRC meer mensen, maar daar zijn waarschijnlijk maar een handjevol geïnteresseerden. Als jouw bericht al wordt geplaatst. Het totale aantal mensen dat de wijkkrant leest is dan wel veel lager, maar het aantal lezers dat na het lezen van jouw bericht ook echt in actie komt, is waarschijnlijk hoger.

Wijkkranten

In Den Haag zijn veel wijkkranten en vaak zijn deze kwalitatief ook goed. Dit zijn uitgaven van de bewonersorganisatie in jouw wijk, die huis-aan-huis wordt verspreid. De kans dat actieve en betrokken bewoners ze lezen omdat zij willen weten wat er in de wijk speelt, is groot. En dit zijn nu precies het soort bewoners dat zich misschien ook wil inzetten voor hun wijk, oftewel, jouw (buurt)organisatie. De perfecte plaats dus om een oproep te doen voor vrijwilligers.

Ze plaatsen graag artikelen en foto’s van de kleine stichtingen in de buurt. Leg dus zeker contact met hen. Je kan zelf een persbericht schrijven, maar soms vinden ze het ook leuk om jou te interviewen. Hou er rekening mee dat ze vaak 2 tot 6 keer per jaar verschijnen. Als je een event wilt promoten, moet je er dus vroeg bij zijn.

Sommige wijkkranten zijn actief op social media. Bekijk hier (https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/stadsdelen.htm) het overzicht van de bewonersorganisaties per stadsdeel. Neem zelf contact op met de bewonersorganisatie, want ze hebben niet allemaal een eigen krantje.

Lokale kranten

Behalve de wijkkranten zijn er nog de lokale kranten zoals de Posthoorn, het AD Den Haag en Den Haag Centraal. De gemeente geeft maandelijks de Stadskrant uit https://stadskrant.denhaag.nl/

Influencers

Een influencer is een persoon die veel volgers heeft op social media en gratis of tegen betaling producten of diensten promoot.

Professionele influencers krijgen producten of geld in ruil voor promotie. Voor jou als organisatie is dat niet altijd haalbaar of wenselijk. Maar denk out-of-the-box. Je kan een influencer ook zien als iemand die gewoon veel invloed heeft op anderen. Die heb je vast in jouw buurt of netwerk, en dan wordt het ineens wel interessant voor een maatschappelijke organisatie.

Denk bijvoorbeeld aan Humans of Schilderswijk, dit account heeft bijna 7000 volgers en deelt regelmatig berichten van organisaties uit de Schilderswijk. Ook bekende (Haagse) inwoners vinden het soms leuk om zich in te zetten voor jouw goede doel.

Jouw contacten op het stadsdeelkantoor hebben vaak leuke netwerken. Denk hierbij aan de medewerker Welzijn Jeugd en Participatie (WJP’er), de community builder en de stadsdeeldirecteur.

Of nodig een wethouder uit via de woordvoerders . Sommigen van hen zijn ook actief op social media en laten graag zien welke mooie activiteiten er in hun wijk gebeuren. Ga in jouw omgeving op zoek naar dit soort mensen en benader hen.

Relevante evenementen

Werven van bestuursleden

6 mei | 19:00 - 21:00

Sociale veiligheid

8 mei | 14:00 - 16:00

Heb je nog vragen? Wij helpen je graag!