Vrouwenquotum, werk-zorgverdeling, loonkloof, er is nog veel te doen op emancipatie. Maar er is ook al veel geslaagd. Zeker op stadsniveau zijn er initiatieven die een emancipatieprijs verdienen. Vanaf vandaag kunnen personen, bedrijven, projecten of organisaties weer genomineerd worden voor de Kartiniprijs. Deze prijs benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen. De gemeente reikt de prijs jaarlijks uit. Iedereen die bijdraagt aan vrouwenemancipatie in Den Haag kan winnen.

De Kartiniprijs van de stad Den Haag is een algemene emancipatieprijs die ieder jaar wordt toegekend aan een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief. Voorwaarde is dat het de emancipatie van vrouwen in Den Haag bevordert.

Ken jij personen, bedrijven, projecten of organisaties die op een bijzonder succesvolle, vernieuwende en inspirerende manier bijdragen aan vrouwenemancipatie in Den Haag? Of ben jij dat zelf?

Draag een ander of jezelf voor en laat zien wat een mooie dingen er gebeuren op dit thema in onze stad. Oud-genomineerden en oud-winnaars (laatste 3 jaar uitgesloten) kunnen ook weer meedoen.

Denk aan een bedrijf dat bewust streeft naar meer vrouwen in de top. Iemand die vrouwen motiveert en helpt participeren. Een wijk die een convenant sluit tegen huiselijk geweld. Een groepje vaders dat strijdt tegen eerwraak. Of meiden die rolpatronen doorbreken.

De verdiensten van de voorgedragen organisaties, initiatieven of personen hoeven niet perse strikt een welzijnskarakter te hebben, maar kunnen bijvoorbeeld ook door middel van sport of cultuur bijdragen aan vrouwenemancipatie. De Kartiniprijs van de stad Den Haag wil álle Haagse inwoners inspireren en stimuleren.

Sluitingsdatum
De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten voor de Kartiniprijs 2024 is 1 januari 2024. De voorwaarden en de jurysamenstelling staan op www.kartini.nl. Wil je hulp bij jouw voordracht? Neem contact op met Aysien Zondervan, a.zondervan@pepdenhaag.nl of bel 070 302 44 44.

Uitreiking
De jury selecteert uit alle inzendingen de drie beste voordrachten. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag in maart 2024 komen deze drie in de schijnwerpers te staan en de winnende kandidaat ontvangt een geldbedrag van € 5.000,-. De overige genomineerden winnen ieder € 1.000,-. Deze bedragen mogen de winnaars gebruiken voor één van hun projecten.

De Kartiniprijs
De gemeentelijke vrouwen-emancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.

Meer over de prijs en de winnaars van voorgaande jaren staat op www.kartini.nl.