Vrouwenquotum, werk-zorgverdeling, loonkloof, er is nog veel te doen op emancipatie. Maar er is ook al veel geslaagd. Zeker op stadsniveau zijn er initiatieven die een emancipatieprijs verdienen. Vanaf vandaag kunnen personen, bedrijven, projecten of organisaties weer genomineerd worden voor de Kartiniprijs. Deze prijs benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen. De gemeente reikt de prijs jaarlijks uit. Iedereen die bijdraagt aan vrouwenemancipatie in Den Haag kan winnen. De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten voor de Kartiniprijs is 16 januari 2023.

De Kartiniprijs van de stad Den Haag is een algemene emancipatieprijs die ieder jaar wordt toegekend aan een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief. Voorwaarde is dat het de emancipatie van vrouwen in Den Haag bevordert.

Niet alleen personen maar ook bedrijven, organisaties, projecten en initiatieven kunnen worden voorgedragen. Of zichzelf voordragen! Denk aan een bedrijf dat bewust streeft naar meer vrouwen in de top. Iemand die vrouwen motiveert en helpt participeren. Een wijk die een convenant sluit tegen huiselijk geweld. Een groepje vaders dat strijdt tegen eerwraak. Of meiden die rolpatronen doorbreken. Het mag een recente activiteit zijn, maar ook iets dat al langer loopt. De Kartiniprijs van de stad Den Haag wil álle Haagse inwoners inspireren en stimuleren.

Sluitingsdatum
De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten voor de Kartiniprijs 2023 is 16 januari 2023. De voorwaarden en de jurysamenstelling staan op www.kartini.nl. Wil je hulp bij jouw voordracht? Neem contact op met Aysien Zondervan a.zondervan@pepdenhaag.nl of bel 070 302 44 44.

Uitreiking
De jury selecteert uit alle inzendingen de drie beste voordrachten. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag in maart 2022 komen deze drie in de schijnwerpers te staan en maakt wethouder Mariëlle Vavier de winnaar bekend. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 2.500.

De Kartiniprijs
De gemeentelijke vrouwen-emancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.

Meer over de prijs en de winnaars van voorgaande jaren staat op www.kartini.nl.