Salon Vrouwen en Geweld

20 november 2015

Een onderzoekende blik op vormen van geweld tegen vrouwen. Waarom is geweld tegen vrouwen zo hardnekkig? Zodanig dat er dit jaar een wereldconferentie aan wordt besteed. In onze salon zullen we kennis vergaren over vormen van geweld tegen vrouwen en met elkaar in gesprek gaan over oorzaken en aanpak van het probleem.

Onderzoeksgegevens uit 2014 (bron Atria) van een grootschalig onderzoek in 28 landen van de EU naar de aard en omvang van geweld tegen vrouwen, laten zien dat fysiek en seksueel geweld  op grote schaal voorkomt; het gaat hierbij niet om een incidentele klap tijdens een ruzie, maar om herhaald, ernstig en opzettelijk geweld, ook in Nederland (45%). Een van de meest ingrijpende conclusies is dat de meest onveilige plek thuis is. Sinds de oprichting in 1974 van het eerste Blijf van mijn Lijf huis heeft geweld tegen vrouwen aan ernst en urgentie niet ingeboet. De overheid heeft volgens de Istanbul Conventie uit preventieoogpunt de verplichting zich in te spannen om het geweld bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken, die het melden van geweldsdelicten in de weg staan.                                                 

TAFFELSESSIES
Na een plenaire start onder leiding Leila Prnjavorac wordt er van gedachen gewisseld over de verschillende invalshoeken van geweld met  9 verschillende ronde tafelgesprekken.
  1. Huiselijk Geweld. Tafelbegeleidster Sahareh Pourebrahimi.  Zij is werkzaam als systeemtherapeut en heeft veel te maken met de huiselijk geweld en heeft samengewerkt met veel disciplines zoals advocaten, IND, huisartsen en politie. Zij is werkzaam bij GGZ Divers en heeft daarnaast een eigen praktijk aan huis.
  2. Seksueel Geweld. Tafelbegeleidster Margreet Krottje. Macht is een erg belangrijk thema bij misbruik. Bij slachtoffers is daardoor het gevoel dat ze machteloos zijn vaak een groot probleem. Margreet is  werkzaam bij Tebeyo specialisatie: specialistische hulpverlening na seksueel misbruik.
  3. Seksuele intimidatie op het werk. Tafelbegeleidster Karin Bosman auteur van het boek: Spugen op de tosti van Hans. Seksuele intimidatie op de werkvloer gaat niet over seks maar over macht en is voortgevloeid uit een traditionele bedrijfscultuur.
  4. Strafrecht van zedenmisdrijf.  Tafelbegeleidster Marja Beskers, politie.
  5. Sekswerk als vrije keuze voor mannen of vrouwen. Tafelbegeleidster Drs. Maria Scali directrice Shop.
  6. Opvoeding - rolpatronen - sekse verschillen in de opvoeding. Tafelbegeleidster Dr. Joyce J. Endendijk, universitair docente bij de Universiteit Utrecht. Waarom voeden ouders hun zoons en dochters anders op?
  7. Economisch geweld. Tafelbegeleidster Desiree van Lent FNV vrouwen en diversiteit.
  8. Geweld tegen  vluchtelingenvrouwen.  Tafelbegeleidster nog niet bekend.
  9. Veerkracht en herstel na geweldservaring. Tafelbegeleidster Hameeda Lakho en Halime Yarba beide auteurs van verschillende boeken. Hameeda over de gevolgen van kindermishandeling op de lange termijn. Er zijn reeds meer dan 200.000 exemplaren van haar boeken verkocht. Ze is oprichtster van Stichting Geheim Geweld met als doel de gevolgen van kindermishandeling bespreekbaar te maken. Halime heeft een boek geschreven over een vrouw tussen 2 culturen over haar gedwongen huwelijk met haar neef uit Turkije - Ongeschreven tradities - en het boek - Vandaag begin ik opnieuw - Een zoektocht naar verwerking, erkenning en acceptatie.
Moderator: Leila Prnjavorac
Muzikaal intermezzo: Christiane Bohorquez met het nummer Unknown en
Hannah Versteegh
Presentatie Afghaanse vrouwen met kunstproject in het kader van Ongekend Bijzonder naar aanleiding van hun levensverhalen.
Voordracht: Anita Poolman

Praktische gegevens:
Organisatie: Vrouwenplaza, Stichting Bewonersoganisatie Bomenbuurt.
Wanneer: Zaterdag 31 oktober 2015.
Hoe laat: 13.30 uur - 17.30 uur, inloop vanaf 13.00 uur, 17.00 uur netwerk borrel.
Waar: Sociëteit De Vereeniging, Kazernestraat 38b, 2514 CT Den Haag
Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Aanmelden via: [email protected]
 
Geeft u bij uw aanmelding via bovenstaand mailadres - uiterlijk 20 oktober 2015 - alstublieft aan welke tafelsessie u graag bij zou willen wonen (1e en 2e voorkeur). Wij zullen proberen u in de tafelsessie van uw eerste voorkeur in te delen, maar kunnen dat helaas niet garanderen.
Het zou fijn zijn als u deze uitnodiging zou willen delen met uw eigen netwerk.

Deze salon is mede mogelijk gemaakt
door de Gemeente Den Haag en Fonds 1818.
Terug

klantvragen

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

agenda

Haags Keurmerk, start nieuw traject

Online traject > Zet de puntjes op de i bij jouw vrijwilligersbeleid en behaal het certificaat!