PEP-talk #2 over geluk

16 december 2015

PEP-talk over geluk laat praktische mogelijkheden zien van een nieuw wetenschapsgebied. 

“Wat kun je daarmee nu in de praktijk doen, bijv. bij het begeleiden van vrijwilligers?” Dit was een van de vragen die in het gesprek na de PEP-talk op 16 december over ‘Het maatschappelijk rendement van geluk’ naar voren kwam. Veel geluksadviezen werken pas als je ermee gaat oefenen. Maar inzichten over geluk kun je soms ook op een andere manier toepassen. Zoals deze: “Kijk niet alleen hoe je de juiste vrijwilliger vindt bij de klus, maar kijk ook eens of je het juiste werk kunt vinden voor de talenten van een vrijwilliger.”

“En vraag eens wat vaker aan mensen”, suggereerde een deelneemster uit de zaal: “Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Dan krijg je soms onverwachte reacties. Maar mensen weten dat zelf vaak heel goed.” Spreker Akshaya de Groot beaamde dit: “Door geluk aan de orde te stellen ga je wat dichter naar het privédomein van iemand toe. Dat moet je natuurlijk niet opdringerig doen, maar daarmee kun je bronnen van enthousiasme en inzet aanboren, die anders buiten beeld blijven.”

“In Enschede bijv. stelt de gemeente een klein geluksbudget beschikbaar om mensen die in de put zitten te helpen. Daarmee gaan ze dan misschien een hobby beoefenen in plaats van een probleem oplossen, maar dat geeft ze weer zin in het leven, ze worden actiever en het is goed voor hun gezondheid.”

Met deze praktische uitkomsten eindigde een PEP-talk die heel gedegen was begonnen. Daarbij schetste ‘geluksdoctorandus’ De Groot  hoe het wetenschappelijk onderzoek naar geluk is ontstaan en hoe dit in zijn werk gaat. Hij vertelde hoe je zoiets dieps als geluk – paradoxaal als het lijkt – behoorlijk betrouwbaar (en heel goedkoop) met een simpele enqûetevraag kunt meten. Mede daardoor wordt er nu wereldwijd onderzoek naar geluk gedaan en dat al tientallen jaren. Geluk is dus allang een volwaardig wetenschappelijk gebied, maar dat merk je niet zo omdat het interdisciplinair is: zowel economen, psychologen als genetici houden zich ermee bezig. “Er zijn talloze professoren die zich met geluk bezighouden, maar de meesten zijn officieel iets anders.” 

De meeste luisteraars waren verrast hoeveel er al over de oorzaken en de positieve effecten van geluk bekend is. “We staan nu op het punt”, aldus De Groot, “dat we geluk soms al in kosten-baten-analyses van beleidsplannen of belastingmaatregelen kunnen gaan toepassen. Een commissie met grote namen, waaronder Nobelprijswinnaar economie Angus Deaton en een hoge Britse topambtenaar, heeft dat onlangs in Groot-Brittannië voorgesteld.”

Voor de aanwezigen ging het natuurlijk vooral over het geluk in de wijk, in de zorg of bij het vrijwilligerswerk. “Veel doen jullie al goed”, vond de geluksdoctorandus daarover, “maar soms zou je nog wat meer stil kunnen staan bij die dimensie binnenin mensen. Daar zijn ook goede oefeningen voor, zoals die uit het boek van Sonja Lyubomirsky (‘De maakbaarheid van het geluk’) of het recent verschenen ‘Op naar geluk. De psychologie van een fijn leven’ door prof. Ap Dijksterhuis.” 

Terug

klantvragen

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

agenda

Kleurrijke mantelzorg (2)

Werk je als professional of vrijwilliger met mantelzorgers? Kom naar deze bijeenkomst.