PEP geeft antwoord

PEP is een kenniscentrum met expertise op de gebieden vrijwillige inzet, informele (mantel)zorg, emancipatie en diversiteit. Onze adviseurs helpen organisaties die om ondersteuning vragen rond deze thema's. Daarnaast hebben we ook een aantal producten waar u zo mee aan de slag kan. 

We brengen onze producten graag onder de aandacht bij Haagse organisaties omdat ze hen kunnen helpen te professionaliseren en hun doelen nog beter te bereiken. En daar wilden een aantal organisaties ons graag bij helpen. Zij figureerden voor de foto's en dachten mee over de vragen op de posters en ansichtkaarten. Hieronder leest u meer over hen!

45 vrijwilligers brengen mensen van over de hele wereld naar Den Haag

The Hague Latin Xperience organiseert al drie jaar jaarlijk een driedaags Latin Festival. Met ruim 45 vrijwilligers zetten ze een kwalitatief hoogwaardig event neer. Elke editie zijn er meer dan 50 (internationale) artiesten. Alle edities bij elkaar waren er in totaal al zo'n 7000 bezoekers, waarvan ongeveer de helft uit het buitenland komt.
Maar het is meer dan dat. “Het gaat in eerste instantie om Latin, maar het is ook een manier om mensen met allerlei achtergronden samen te brengen.” Aldus Maryama van The Hague Latin Xperience. Behalve dansen en performances, worden er ook gratis workshops gegeven zodat de drempel om mee te doen niet te hoog is. Maryama: “We willen dat iedereen mee kan doen. Het festival is voor jong en oud en mensen met welke culturele achtergrond dan ook, want met dans kun je altijd samenkomen.”
Vanaf de oprichting mochten we The Hague Latin Xperience verwelkomen bij PEP. Alle leden van het projectteam volgden de leergang Managen en besturen van vrijwilligersorganisaties, en in 2018 behaalden ze het Haags Keurmerk voor Vrijwilligerorganisaties!

Voor meer info of aanmelden als vrijwilliger, kijk op: www.latin-xperience.com

Heeft u ook een goed idee, en vragen over organiseren, financiën of weet u niet goed waar te beginnen? PEP geeft antwoord.

Bewustzijn creëren bij collega's

Salima is sociaalwerker met expertise mantelzorg bij stichting Mooi. Als aandachtfunctionaris heeft ze de taak om bij haar collega’s bewustzijn te creëren van de problemen die mantelzorgers kunnen hebben. “Ik probeer bij andere sociaalwerkers bij wijze van spreken een voelspriet te ontwikkelen Daarmee kunnen zij achterhalen of mantelzorgers niet overbelast zijn. Als ze bij een cliënt zijn, gaan ze uiteraard in op diens vragen. En ik leer ze om ook in te gaan op het welzijn en de gesteldheid van de mantelzorger.” zegt Salima. “Er zijn namelijk voorzieningen om mantelzorgers te ondersteunen en overbelasting tegen te gaan. Mijn collega’s kunnen hen daarover informeren, zodat diegene zelf kan blijven zorgen voor diens naaste.”

Wilt u uw medewerkers of vrijwilligers leren om mantelzorgers beter te begeleiden? PEP geeft antwoord.

Mogelijkheden voor kunstenaars om zich te ontplooien

KunstPost is voor kunstenaars en kunstliefhebbers. De stichting biedt kunstenaars atelierruimte en mogelijkheden om zich te ontplooien en te laten zien. Voor kunstliefhebbers zijn er exposities, creatieve workshops en cursussen gegeven door de bij KunstPost aangesloten kunstenaars. Daaarnaast organiseren ze kunstmarkten en open atelierdagen.
Hubertine Langemeijer mag graag in de natuur fotograferen. Haar werken zijn verstilde herinneringen, vastgelegd op doek, plexiglas, aluminium of ‘gewoon’ op foto papier. Maar bovenal is ze directeur van KunstPost. In 2007 is zij hier zonder enige ervaring in gesprongen, maar heeft het begeleiden van dit kunstenaarsinitiatief goed op de rit gekregen. 
Bekijk hier een reportage over KunstPost door stadstelevisiejournaal Haagse Dingen.

Bent u ook op zoek naar goede vrijwilligers? PEP geeft antwoord.

Van stille stadsboerderij naar plek die buurtgenoten verbindt

Stichting Jacobahof werd vijf jaar geleden opgericht. “Eigenlijk per toeval.” zegt penningmeester Albert. Tijdens een bijeenkomst over de toekomst van het Jacobahof wilde hij samen met een aantal buurtgenoten zich sterk maken voor het behoud van het hofje. In de vorm van een stichting konden ze een serieuze gesprekspartner zijn voor de gemeente en andere betrokken partijen. “Als niemand iets doet, gaat er niets gebeuren, dus sloot ik me ook aan.” aldus Erik, voorzitter van de stichting (staat niet op de foto).

Dat ze inderdaad een serieuze gesprekspartner waren, was al gauw bewezen. Er kwam een regulier overleg met de gemeente over de toekomst van de Jacobahof en door inzet van de Stichting Jacobahof kon de beheerder van de nabij gelegen speeltuin aan de Schapenlaan behouden blijven. Erik: “En toen wilden we doorgaan, want we zagen dat er nog zoveel meer te doen was. We moesten van alles uitzoeken, hoe je een projectplan schrijft, hoe je aan financiering komt, en we wilden onszelf kenbaar maken binnen de buurt. Daarom hebben we cursussen gevolgd om onze plannen te concretiseren, onder andere bij Duurzaam Den Haag. We wilden graag een buurttuin op de Jacobahof met moestuintjes voor de bewoners. Toen de financiering rond was konden we van start gaan met de buurttuin en bovendien konden we specialisten inhuren om ons te helpen. Nu hebben we een imker met bijen en volkstuintjes in het hofje.”

De volkstuintjes zijn meer dan alleen een leuke hobby voor de buurt. “Het brengt mensen samen.” zegt Albert, “Er is nu een WhatsApp groep, en van daaruit wordt weer van alles georganiseerd. Bijvoorbeeld een buurtbarbecue of nieuwjaarsreceptie.” Erik: “Soms denk ik wel, waar ben ik toch aan begonnen, al het werk gaat in verloren uurtjes zitten. Maar het is ook heel leerzaam. En het doet echt wat voor de buurt. Het mooiste compliment voor ons werk kwam van een buurvrouw die vertelde dat ze vroeger nooit in het hofje kwam, er was niks te beleven. En nu begint ze haar dag met een wandelingetje door het Jacobahofje.”

Stichting Jacobahof draait volledig op vrijwillige inzet. Maar wat nu als een van de vrijwilligers valt tijdens het snoeien in de volkstuintjes? Is de stichting dan aansprakelijk? Zijn de bestuursleden persoonlijk aansprakelijk? PEP geeft antwoord.

Terug

klantvragen

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

agenda

Haags Keurmerk, start nieuw traject

Online traject > Zet de puntjes op de i bij jouw vrijwilligersbeleid en behaal het certificaat!