Haagse NLdoet klussen in beeld

15 maart 2019

Grappig plaatje van klussend stel

Zij zijn al in de NLdoet mood!

Op 15 en 16 maart 2019 is het weer NLdoet. Biedt jullie organisatie een NLdoet klus aan? Of overwegen jullie het? Deze Haagse organisaties zijn al in de NLdoet mood en vertellen waarom zij meedoen met NLdoet. En wat vrijwilligers betekenen voor hun organisatie. Laat je inspireren!

 

Plaatje van een geveltuin

NLdoet klus Vruchtenbuurt

In de aanloop naar NLdoet zetten we organisaties in de schijnwerpers die een klus aanbieden! Bijvoorbeeld de klus van Team Groene Vruchtenbuurt dat deel uitmaakt van Wijkberaad Vruchtenbuurt. Het team bestaat uit bewoners die zich vrijwillig inzetten voor meer groen in de wijk. Dat doen ze bijvoorbeeld door de aanleg van geveltuinen te stimuleren. Eerder organiseerden ze al Operatie Steenbreek en ruilden wijkbewoners bijna 700 stoep- of tuintegels in voor gratis planten. Op 16 maart 2019 organiseren ze de actie Groene Gevels tijdens de landelijke vrijwilligersdagen van NLdoet.

Ava Gillissen: 'Op zaterdagochtend 16 maart gaan we blinde muren en kale gevels in de Vruchtenbuurt vergroenen. We voorzien dan ons wijkgebouw in de Abrikozenstraat van een geveltuintje met klimplanten en we gaan bij particuliere woningen aan de slag. Daarom zijn we op zoek naar mensen met groene vingers maar we kunnen ook handige klussers gebruiken die helpen met het bevestigen van materialen tegen de gevels. Wij zorgen voor koffie met wat lekkers en voor planten en materialen. Voor de vrijwilligers levert het een gezellige en actieve ochtend op met meer groen in de wijk als zichtbaar resultaat.'

'Meer groen in de wijk ziet er niet alleen prettiger uit, maar zorgt ook voor meer verkoeling in de zomer, minder fijnstof in de lucht, een betere afvoer van regenwater en meer leefruimte voor vogels, bijen en vlinders. Kortom: een prettigere leefomgeving voor iedereen en daar kunnen we vrijwilligers goed bij gebruiken!' Meer weten of deelnemen? Bekijk hier de klus. 

Plaatje van NLdoet spandoek voor de gymzaal

NLdoet bij Gymnastiekverenging Donar

‘Door één dagje vrijwilligerswerk bij Donar te doen help je honderden kinderen aan een fijne sportplek!’. We spreken een enthousiaste Saskia van den Berg van gymnastiekvereniging Donar uit Den Haag. Ze is vooral trots op het feit dat Donar een eigen accommodatie heeft waar ze - naast nog diverse gemeentezalen - dagelijks turnlessen aanbieden voor alle leeftijden'. Ze doen al een aantal jaar mee met NLdoet. 'Het leuke is dat op deze dag vrijwilligers van onze vereniging samen met externe vrijwilligers aan de slag gaan.'.

Het is niet de eerste NLdoet voor de gymnastiekvereniging. 'Tijdens NLdoet nemen wij altijd onze accommodatie onder handen. Grondig schoonmaken, wat verfwerk en reparaties. Ook de omliggende tuin moet nodig gesnoeid worden. Zo kunnen onze leden weer een jaar in een frisse zaal sporten.’ Saskia is vol lof over vrijwilligers bij Donar. ‘Behalve onze vaste vrijwilligers, zoals de bestuursleden en leiding die zorgen voor het grote geheel, zijn er tientallen vrijwilligers die ondersteunen bij de diverse activiteiten en wedstrijden. Zonder vrijwilligers kan onze vereniging niet bestaan.’ 
Zin om mee te klussen met Donar? Hier vind je de klus: 

Plaatje gezellige drukte in Vadercentrum Adam

NLdoet klus in beeld: Vadercentrum Adam

Vadercentrum Adam doet steevast mee met NLdoet. Bilal Sahin vertelt dat er dit jaar maar liefst 3 klussen zijn! 'Twee zijn er al vol, onder meer omdat leerlingen van ROC Mondriaan hun steentje bijdragen. Maar er is nog van alles te doen! De werkplaats kan jouw helpende hand goed gebruiken. Gereedschap sorteren, schoonmaken, uitzoeken en de boel weer fris in de verf'. De Marie Kondo’s onder de Hagenaren kunnen hun hart dus ophalen. 

Vadercentrum zoekt trouwens klussende mannen én vrouwen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is namelijk de helft van de vrijwilligers bij het Vadercentrum vrouw. 'Wekelijks ondersteunen 80 vrouwen én 80 mannen activiteiten voor wel 700 bezoekers! Samen zorgen ze ervoor dat alle activiteiten voor goed lopen: van eenmalige voorlichtingen en dialoogbijeenkomsten tot projecten als buurtvaders, Repair Café Den Haag, klusteam en weggeefwinkel.'

Wie vrijblijvend wil binnenkijken en mensen met diverse culturele achtergronden wil ontmoeten is van harte welkom bij Vadercentrum. Tijdens NLdoet of op een ander moment. Dit is de klus van Vadercentrum Adam! 

Plaatje van een bankje dat geschilderd moet worden

NLdoet in de Nijkamphoeve: Boer zoekt schilder

Den Haag staat tijdens NLdoet bol van de klussen (en klussers)! Ook BuurtBoerderij De Nijkamphoeve doet mee. Ed Vols: ‘Dit jaar hebben we een tweetal* verfklussen. De buitenren van de konijnen en een voorraadhok moeten worden geverfd. De vrijwilligers die op zaterdag 16 maart komen helpen, zorgen ervoor dat onze boerderij weer een stukje mooier wordt. Het werken met je handen in de frisse buitenlucht geeft veel voldoening en laat je hoofd leeg maken.’

Vrijwilligers zijn dus van harte welkom. Niet alleen tijdens NLdoet trouwens, De Nijkamphoeve is een vrijwilligersorganisatie die de kinderboerderij BuurtBoerderij De Nijkamphoeve beheert. Ze doen dat met meer dan 70 vrijwilligers. Sinds de start (in 2012) doen ze al mee met NLdoet. Klussers treffen dus een geoliede machine en veel teamspirit. Ook tijdens NLdoet! ‘Vrijwilligers betekenen alles voor onze organisatie’, aldus Vols. ‘Zonder vrijwilligers zijn we nergens. Dat is de enige mogelijkheid om de boerderij open te houden.’

*De twee klussen zijn inmiddels vol, want er meldde zich een groep tegelijk. Snel is er nog een derde klus georganiseerd, want zoveel enthousiasme kun je niet laten liggen. Ook twee banken in de knuffelwei kunnen worden geschuurd en gelakt. Die klus staat inmiddels hier online.

Wil je ook een klus aanbieden?

In de NLdoet mood gekomen? Bied ook een klus aan! Kijk op www.denhaagdoet.nl/nldoet voor tips en informatie. Heb je advies of inspriatie nodig? Maak een afspraak met de helpdesk van PEPhelpdesk@pepdenhaag.nl.

Terug

praktijkverhalen

Inspiratiebijeenkomst Samenspel in de GGZ

Mantelzorg Werkt!

klantvragen

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

agenda

Leergang Diversiteit & sensitiviteit voor leden van cliëntenraden

Den Haag is een ‘super diverse’ stad. Meer dan de helft van de inwoners heeft een migratieachtergrond.