Passie voor participatie

9 oktober 2019

Vrouw toont visitekaartje van De Haagse Maatschap

‘We hebben allemaal dezelfde passie’, zo vatte een van de deelnemers de bijeenkomst van vandaag (woensdag 9 oktober 2019) samen. De passie waar het over ging was: vrouwen laten meedoen. De organisaties die zich bij PEP hadden verzameld onder de vlag De Haagse Maatschap, nemen daarbij allemaal een stuk van het traject voor hun rekening. Sommige helpen met de eerste stappen in de maatschappij, anderen zetten zich in voor scholing, vrijwilligerswerk of betaalde banen.

Wat is De Haagse Maatschap?

Scarlett Zwartkruis directeur Sociale Fondsen Den Haag opent de netwerklunch met een toelichting op haar organisatie Sociale Fondsen Den Haag en op De Haagse Maatschap. De Haagse Maatschap is een samenwerkingsverband van Haagse organisaties die zich inzetten voor een betere doorstroom van vrouwen naar onderwijs en werk / vrijwilligerswerk. Er zijn nog te veel drempels waardoor vrouwen geen opleiding starten of afmaken. Drempels die zij ervaren zijn o.a.: kosten en aanbod van opleidingen, taalniveau, vooropleiding, vaardigheden, waardering van diploma’s en de combinatie van opleiding, familie en werk. Ook blijkt het voor veel vrouwen lastig een baan, stage- of leerwerkplek te vinden. De Haagse Maatschap werkt eraan deze drempels weg te nemen. We zorgen voor voor structureel contact tussen het onderwijsveld, het welzijnswerk, de gemeente en werkgevers.

Fatma Süslü-Yigitturk winnares van de Kartiniprijs 2019 is vandaag dagvoorzitter. Zij is onder andere succesvol met een moederklas bij het ROC.

Werkoffensief +500

Namens Werkoffensief +500 is Amine Harfach van Gemeente Den Haag aanwezig. Hij vertelt hoe Werkoffensief +500 zich sterk maakt om 500 mensen extra uit de bijstand te helpen. Dat aantal komt dus bovenop de afgesproken 4.000 bijstandsgerechtigden. Drie stappen zijn 1. Een beeld krijgen van het kandidaten bestand, wat zijn dromen, ambities en belemmeringen (met alle kandidaten wordt het gesprek aangegaan!). 2. Kandidaten ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden. 3. Werkgevers benaderen en matches maken. De branches die met name in het vizier zijn zijn Horeca, Zorg, Bouw & Techniek (energietransitie) en Transport & Logistiek. Een ‘geheim wapen’ in het hele traject zijn de regisseurs. Tot voorkort konden kandidaten aanlopen tegen extreem veel contactpersonen. Dat gaat Werkoffensief +500 ondervangen met de regisseurs die de kandidaten het hele traject lang begeleiden.

Gevulde enveloppe vol 'briefgeld'

Na de presentaties en een voorstelronde benutten de deelnemers elkaars denkkracht. Ze krijgen een envelop waarop ze aan de voorkant het vraagstuk schrijven dat nu bij hen speelt. De enveloppen worden doorgegeven en aanwezigen geven letterlijk hun input door er een briefje in te stoppen. De een geeft een boekentip, de ander verwijst naar een contactpersoon uit haar netwerk, weer een ander doet er een visitekaartje in met daarop ‘bel me maar’. En dat levert zichtbaar resultaat. De deelnemers gaan met een dikke envelop naar huis. Vol ‘briefgeld’ in de vorm van antwoorden, suggesties, netwerkcontacten en tips. Niet iedereen komt aan schrijven toe want er wordt ook druk gediscussieerd en met elkaar meegedacht. De energie en strijdlust is overduidelijk aanwezig!

Bedankt iedereen voor het geven van zoveel input en het maken van alle mooie verbindingen!

Ook interessant: HEN Bijeenkomst Economische Zelfstandigheid, 30 oktober a.s.

 

Aanwezige organisaties (of met afbericht verhinderd):
Anna's Gedoe/Coöperatie Aishel, Bibliotheek Den Haag, Biesieklette, Colours of Impact, De Stiel, Elance Academy, ERIMIS, Happy Matters, Gemeente Den Haag, Kessler Stichting, Kijk Haar, Mammarosa, Moneyplan, MOOI Welzijn, Pangea DuSa, PEP Den Haag, ROC Mondriaan, Sociale Fondsen Den Haag, Stichting Buitengewoon Actieve Breinen, Stichting Jeugdwerk Den Haag, Stichting  Single Super Mom, Stichting Vrolijk Werk, Stichting Yasmin, Talent Coach, Vluchtelingen Werk en Xtra.

Terug

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

Haags Keurmerk, start nieuw traject

Online traject > Zet de puntjes op de i bij jouw vrijwilligersbeleid en behaal het certificaat!