Hoe duurzame vrijwilligers duurzaam inzetten?

21 juli 2016

Op 20 november 2015 bezochten ruim 800 mensen  de vierde editie van  HIER Opgewekt in de Fokker Terminal in Den Haag. HIER Opgewekt is hét evenement voor en door lokale duurzame energie initiatieven. Tim ’S Jongers, coördinator Kenniscentrum bij PEP, organiseerde de workshop ´Hoe zorg je voor een goede en duurzame inzet van vrijwilligers binnen duurzame initiatieven’.

De wereld van het vrijwilligerswerk is aan verandering onderhevig . Vrijwilligerswerk wordt steeds meer gezien als een opstap naar een leuke baan en re-integratie in de maatschappij. Maar ook ontstaan er conform de participatiedroom steeds meer initiatieven van onderop. Zij bestaan bijna allemaal in de gratie van vrijwilligers en hebben er dus alle baat bij om gedegen strategieën in te zetten voor het behoud van hun vrijwilligers. Immers, vrijwilligerswerk is dan wel gratis, maar het is niet voor niets!

Globaal kunnen er vier types vrijwilligers onderscheiden worden. Naast de carrièregerichte, de helpende en de socialiserende vrijwilliger bestaat er ook de ideologische vrijwilliger. De tijd dat deze vrijwilligers zich alleen inzetten bij organisaties als Greenpeace of Amnesty International ligt ver achter ons. ‘Think global act local’ heeft ook de wereld van de vrijwilligersinitiatieven bereikt. En dit gaat verder dan alleen het onderhoud van de lokale moestuin. Steeds meer zien we bijvoorbeeld lokale energiecoöperaties ontstaan die volledig gedragen worden door vrijwilligers. Hun doel is een wereld vol groene energie. Zij begrijpen als geen ander dat dat start in de eigen straat, buurt, wijk, dorp of stad.

De vrijwilligers die een initiatief starten en mee draaiende houden, doen dat op basis van een geloof in een groene gezondere wereld. Een cursus aanbieden als waardering voor het vrijwilligerswerk, zoals gebruikelijk is bij een carrièregerichte vrijwilliger, heeft hier weinig zin. Gezien er onder deze vrijwilligers een gezamenlijke doelstelling bestaat, is inspraak in die doelstellingen en de wijze van het behalen ervan van groot belang. Organiseer dus inspraakmomenten. Vraag de vrijwilligers naar hun mening. Laat hen zien hoe die groene wereld tot stand gaat komen mede dankzij hun kennis en inzet. Kortom, toon aan dat hun inzet daadwerkelijk bijdraagt tot hun ideologisch doel.

In het verlengde van het vorige: deel de successen met deze vrijwilligers! Zij doen het voor een groenere wereld en zij doen dat in georganiseerd verband. Iedere succes van dat georganiseerd verband, lees de coöperatie, is ook een succes voor hen. Iedere stap richting die vooropgestelde betere wereld, is een stap waartoe zij hebben bijgedragen en waarvan zij een deel van het succes zijn geweest. Want voor een ideologische vrijwilliger is de grootste waardering een stap dichter bij hun vooropgestelde doel komen, daar doen zij het voor!

Maar last but not least, wat alle vrijwilligers met elkaar gemeen hebben, is dat ze mensen zijn. Ieder schouderklopje, ieder kerstkaartje en ieder complimentje is dan een waardering op zich. En wat mensen nog met elkaar gemeen hebben is dat ze communiceren. Als u helder en duidelijk communiceert met vrijwilligers bent u al heel ver. Zeker als het over ideologische vrijwilligers gaat. Want uw doel is ook dat van hen!

 

 

De foto hieronder is een kort verslag uit het Magazine Hier Opgewekt 2016. Voor een uitgebreid verslag van de workshops maar ook alle andere workshops kunt u hier terecht.

 

 

Terug

praktijkverhalen

Diversiteit en Presteren binnen een Vrijwilligersorganisatie

Jaarverslag 2018

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

Training werken met kwetsbare vrijwilligers

Vanaf 2019 bieden Kompassie en Stichting Anton Constandse de training Werken met kwetsbare vrijwilligers aan.