Haags keurmerk frisse stempel op vrijwilligersbeleid

13 maart 2017

Op 13 maart 2017 kregen zeven Haagse organisaties de allereerste certificaten van het Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties (HKV) uitgereikt. In 2016 deden zij mee aan een pilot van de gemeente en PEP Den Haag waarin kleine vrijwilligersorganisaties lieten zien hun vrijwilligersbeleid op orde te hebben.
 
‘In 3 maanden tijd zijn we van alleen een los contract voor vrijwilligers gegaan naar een volledig beleid en een aanpassing op de website’, aldus de voorzitter van Stichting Umbrella of Hope Nederland. Voor de organisaties een waardevol proces dus en voor de vrijwilligers een waarborg dat ze in goede handen zijn. Adviseurs van PEP Den Haag begeleiden de organisaties bij dat proces. Het traject is pas rond nadat er een ‘mystery guest’ of testvrijwilliger is langsgekomen. Hij of zij controleert of het beleid niet alleen een papieren tijger is, maar ook in de praktijk wordt toegepast. De zeven organisaties vertegenwoordigen met elkaar een breed maatschappelijk veld. Van Boodschappen Begeleidings Dienst met als doelstelling eenzaamheidsbestrijding tot Zonder Pardon op Straat, een organisatie die meisjes en vrouwen ondersteunt die door mensenhandel zijn uitgebuit.

De eerste zeven organisaties met een HKV:
•    When the eagle learns to fly
•    Maatjesproject Vivaldi
•    Boodschappen Begeleidings Dienst
•    Zonder Pardon op Straat
•    Straatconsulaat
•    Stichting Vrouwenorganisatie Sarita
•    Stichting Umbrella of Hope Nederland 

De uitreiking was onderdeel van de jaarlijkse avond over vrijwilligerswerk. Bekijk ook het verslag.

Ook geïnteresseerd in certificering? Klik hier voor meer informatie. 

Terug

praktijkverhalen

Mantelzorg Werkt!

Avond voor Vrijwilligersorganisaties 2019

klantvragen

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

agenda

Workshop Effectief communiceren

In deze workshop van twee uur krijg je praktische handvatten om effectiever te communiceren