Verslag NLdoet 2018

Het Oranje Fonds organiseerde op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.

In de 2017 editie waren op 10 en 11 maart ruim 350.000 Nederlanders actief bij meer dan 9.500 klussen, een recordaantal. In 2018 is dit record verbroken en eindige de teller op 9827 klussen!

In 2018 wordt het de 14e keer dat heel Nederland wordt opgeroepen tijdens deze twee dagen mee te doen, actief te zijn, de handen ineen te slaan en te proeven van vrijwilligerswerk. Niet alleen meedoen is belangrijk, maar men wordt ook uitgenodigd om vooral initiatieven op te zetten, om met elkaar klussen te klaren. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Het Oranje Fonds laat daarom met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

Het Oranje Fonds kan niet in heel Nederland de lokale samenleving aanjagen, uitdagen, oproepen, inspireren, helpen, motiveren en uitnodigen. De werkwijze die al jarenlang succesvol wordt toegepast, is dat het Oranje Fonds intensief samenwerkt met partijen die goed geworteld zijn in de lokale samenleving. PEP heeft net als voorgaande jaren de rol van intermediair voor NLdoet in Den Haag.

In Den Haag zijn er 214 klussen geklaard door 2073 klussers. Ter vergelijking: in 2017 waren er in Den Haag totaal 206 klussen en 1958 klussers.

Andere grote steden:

  • Amsterdam (gemeente) – 180 klussen
  • Rotterdam (gemeente) – 256 klussen
  • Utrecht (gemeente) – 136 klussen

PEP Den Haag verzorgde een kick-off event in Buurthuis van de Toekomst De Sprong. De dag begon om 7:00 met een interview met directeur van PEP Den Haag, Fenna Noordermeer. Goed klussen is eerst goed eten. Buurtbewoners werden uitgenodigd om gezellig te ontbijten. Minister Hugo de Jonge van het Ministerie van VWS en Wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Havens) waren ook in het buurthuis aanwezig om koffie en thee te schenken en een praatje te maken met de bewoners. Dat werd enorm gewaardeerd door de mensen. Daarna werden ze gestimuleerd om mee te doen met de klussen. Vanaf 10:00 waren er klussen voor vrijwilligers waarbij onder begeleiding van een docent vrolijke schilderijen werden gemaakt, terracotta potjes werden versierd en wenskaarten werden gemaakt. Deze werden daarna bezorgd bij woon-en zorgcentra. Vanaf de middag tot het einde om 15:00 werd er nog een multiculturele middag georganiseerd voor de vrijwilligers en buurtbewoners van De Sprong. Er waren meer dan 200 bezoekers en meer dan 100 vrijwilligers die zich hebben ingezet deze dag. 

 

Foto impressie Den Haag Buurthuis van de Toekomst De Sprong (foto's door Michel Heerkens)

Foto impressie NLdoet 2018 overige plekken vrijdag en zaterdag

Terug

praktijkverhalen

Mantelzorg Werkt!

Avond voor Vrijwilligersorganisaties 2019

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

De impact van jouw organisatie

Steeds meer gemeenten en fondsen willen dat organisaties laten zien welk maatschappelijk effect zij hebben.