Inspiratiebijeenkomst Mantelzorg werkt!

Door: Aysien Zondervan en Tamara de Rooij

Werkgevers met een goed (mantel)zorgvriendelijk beleid hebben minder ziekteverzuim en ziektekosten. Daarnaast draagt het bij aan de tevredenheid, betrokkenheid, inzetbaarheid en vitaliteit van werknemers. Toch wordt er nog veel te weinig over gesproken, maar op maandag 27 mei werd er juist uitgebreid over gesproken. Het programma startte met een presentatie van Margreet Woessner, zij is adviseur bij Werk&Mantelzorg, daarnaast was er ruimte om met werkgevers en mantelzorgers in gesprek te gaan en was er gelegenheid om workshops te volgen.

Presentatie Margreet Woessner Werk&Mantelzorg

De inspiratiebijeenkomst startte met een lunch en inloop. Na de lunch schudde Margreet alle aanwezigen direct wakker met een quiz! In deze interactieve quiz die iedereen op zijn telefoon kan doen heeft Margreet op een interactieve manier uitleg gegeven over werk en mantelzorg én cijfers gepresenteerd. Door te reageren op diverse stellingen leerden we meer over de feiten en cijfers van Werk&Mantelzorg.


Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Ruim 80% van alle mantelzorgers werkzaam zijn en zij combineren dus werk en mantelzorg.
  • Ruim 70% van de werkende mantelzorgers dit onderwerp bespreekbaar maakt als het eigenlijk al te laat is (reden: mantelzorgers willen werk en privé gescheiden houden).
  • Ruim 60% van de werkende mantelzorgers zou willen dat de werkgever wat meer meedenkt.
  • Werkende mantelzorgers het liefst ruimte krijgen met flexibel werken en zelf hun tijden willen indelen.
  • Werkgevers kunnen besparen op ziekteverzuim als zij een actief mantelzorgvriendelijk beleid voeren.

In de zaal werd actief meegedaan en persoonlijke situaties besproken. Waar je tegenaan loopt als mantelzorger, hoe collega’s kunnen reageren en ook dat je kan worden afgestraft als je eerlijk bent tegenover je werkgever. Het viel op dat er onder de aanwezigen veel ervaring is met negatieve situaties op de werkvloer.

Kort interview met werkgevers en mantelzorgers

Ook werkgevers kwamen aan het woord. Zo waren er twee werkgevers die een interview gaven over het mantelzorgvriendelijk beleid dat zij voeren binnen hun organisatie. Zij gaven vooral de tip om te zorgen dat alle informatie beschikbaar is voor medewerkers. Zowel voor nieuwe medewerkers als voor medewerkers die langer in dienst zijn. Het kan iedereen overkomen.

Hoe je zorgt dat het onderwerp op de agenda blijft, is een hele uitdaging. Zowel in werkoverleggen als op intranet aandacht geven helpt al heel goed. Een werkgever vertelt dat zij een placemat hebben ontwikkeld, zo hebben ze een soort praatplaat waar de medewerkers door geprikkeld worden.

Voor de kleinere werkgevers blijkt het lastig te zijn om flexibel om te gaan met mantelzorgers. Zij hebben vaak niet voldoende collega’s die de taken kunnen opvangen van de mantelzorger. Het kost geld en tijd om zoiets op te vangen.

Een van de mantelzorgers gaf de volgende suggestie: geef eens een complimentje. Zowel aan de mantelzorger als de collega’s die mee willen denken.

Interactieve workshops over werk en mantelzorg

Na de interviews met de werkgevers was het tijd om aan de slag te gaan tijdens de workshops Positieve mantelzorgstrategieën en Intervisie mantelzorg werkt. Bij beide workshops stonden het dialoog, het samenspel en interactie centraal.

Workshop: Positieve mantelzorgstrategieën (voor mantelzorgers)

De workshop werd gestart met een stelling:

“Je moet werk en privé gescheiden houden”.

Hier werd wisselend op gereageerd, soms kan het juist helpen om open en eerlijk te zijn, dan kun je ook wat regelen op je werk.

Met de groep is nagedacht wat energie geeft en wat energie vreet.
Als dit goed in balans is, houd je het langer vol. Hoe meer energie gevers, hoe beter.

Voorbeelden van energiegevers:

De zorgvrager is goed geholpen, waardeert de inzet van de mantelzorger, leuke dingen doen met elkaar, succes vieren.

Voorbeelden van energievreters:

Grenzen die gaandeweg opgerekt worden, informatie niet kunnen vinden, altijd klaar moeten staan, geen waardering krijgen.

Workshop: Intervisie Mantelzorg werkt (voor werkgevers)!

Vier werkgevers hebben hun vragen of dillema’s met elkaar besproken. Wat met name opvalt is het levend houden van het onderwerp. Als je met mantelzorgvriendelijk beleid wil starten kan een nulmeting een goed hulpmiddel zijn, zo krijg je het op de agenda en kun je vanuit daar verder bouwen.

Het levend houden van het onderwerp kan door bijvoorbeeld een roos uit te delen, lunchwandelingen met als onderwerp mantelzorg of het onderbrengen bij andere thema’s zoals vitaliteit, inzetbaarheid en Dag van de Mantelzorg. Het steeds laten terugkeren in de gesprekscyclus is ook een goede tip: vraag aan iedere medewerker hoe het gaat, hoe de werk en privé balans is. Dat geeft soms net dat zetje om over mantelzorg te gaan praten.

Als er meer mantelzorgers binnen een organisatie werken kan het ook zinvol zijn om ze met elkaar te koppelen, zo kunnen zij tips uitwisselen en hebben zij een lusiterend oor. Het inschakelen van een coach als het niet gaat zou ook een optie moeten zijn.

Mantelzorgvriendelijk

Als een organisatie mantelzorg vriendelijk wil werken is het van belang dat het bij iedereen bekend is, het bespreekbaar gemaakt wordt, beleid en regelingen zijn afgstemd én de cultuur ernaar is dat medewerkers over mantelzorg durven te praten.

Haagse werkgevers die de erkenning wij werken mantelzorgvriendelijk willen krijgen kunnen hiervoor terecht bij PEP. Aysien is de projectleider van dit project, zij kan gemaild worden op: [email protected]

Extra

Leestip: Mantelzorgpower

Doe tip: E-learning Werk maken van werkende mantelzorgers

 

We willen alle aanwezigen bedanken voor hun inbreng en collega’s voor het mede helpen van het organiseren van deze inpsiratiebijeenkomst.

Terug

klantvragen

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

agenda

Haags Keurmerk, start nieuw traject

Online traject > Zet de puntjes op de i bij jouw vrijwilligersbeleid en behaal het certificaat!