Verslag Grote Haagse Emancipatiedebat

Nederland keldert naar de 32ste plaats op de wereldranglijst voor gendergelijkheid, #MeToo en de felle discussies over transgenders: Emancipatie is weer HOT nieuws! Maar staat het ook op de Haagse politieke agenda? Is het ook HOT nieuws voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Maken politieke partijen zich hard voor emancipatie? Op dinsdag 6 maart 2018 gingen vertegenwoordigers van Haagse politieke partijen met het publiek en met elkaar in debat.

De bijeenkomst stond onder leiding van dagvoorzitter Samira Bouchibti. Na een uitleg over het programma en introductie van de partijen en vertegenwoordigers daarvan kregen partijen de kans om te reageren op een aantal stellingen. De stellingen werden kort ingeleid door Charlie Ortega (adjunct-directeur PEP Den Haag).

  • Stelling 1: Er wordt te weinig gedaan voor vrouwen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt
  • Stelling 2: De drempel om te studeren voor mensen zonder startkwalificatie moet worden verlaagd
  • Stelling 3: Het is een gemeentelijke verantwoordelijkheid om inburgeraars mee te nemen in onze waarden omtrent seksuele vrijheid
  • Stelling 4: Een dure kinderopvang zorgt voor ongelijke posities tussen verschillende groepen vrouwen
  • Stelling 5: De gemeente moet werken met quota in haar personeelsbeleid

Daarna kreeg het publiek de kans om zelf te reageren op stellingen en vragen te stellen aan de kandidaat raadsleden. Floortje Schoevaart, sneldichter en columnist zorgde voor een humoristische samenvatting van het geheel en de dag.

De volgende 15 partijen en vertegenwoordigers waren aanwezig: PvdA (Mikal Tseggai), D66 (Hanneke van der Werf), PvdD (Nora Fehres), HSP (Fatima Faid), GroenLinks (Erlijn Wenink), CDA (Daniëlle Koster), Samen070 (Rosita Drigpal), Bond Voor Studenten Actie (Riiziane Golamun), Haagse Toekomst (Jane Kuldip-Singh), NIDA Den Haag (Cemil Yilmaz), Groep de Mos (Janice Roopram), PVV (Willie Dille), VVD (Frans de Graaf), Forum voor Den Haag (Kim Wittop Koning) en SP (Lesley Arp). Uiteindelijk waren er meer dan 160 bezoekers aanwezig om hun stem te laten horen.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het Haagse Emancipatie Netwerk (HEN). Het HEN is opgericht om het belang van emancipatie te blijven onderstrepen en ervoor te zorgen dat dit onderwerp niet van de agenda verdwijnt. In het platform zitten vertegenwoordigers van vele maatschappelijke organisaties.

Terug

klantvragen

Wat zijn zorgvrijwilligers?

Zorgvrijwilligers zijn mensen die bij het begin van hun activiteiten nog geen band hadden met de zorgvrager. Ze kiezen dus bewust voor hun bijdrage aan de zorg. Bijvoorbeeld een gepensioneerde sportleraar die bewegingslessen organiseert in een zorginstelling.

agenda

Haags Keurmerk, start nieuw traject

Online traject > Zet de puntjes op de i bij jouw vrijwilligersbeleid en behaal het certificaat!