Ondernemende vrouwen versterken elkaar

Op uitnodiging van Qalanjo Fashion, een Afrikaans-Nederlandse onderneming uit Den Haag, troffen ruim 100 vrouwelijke ondernemers elkaar op vrijdag 28 oktober 2016 in Theater aan het Spui tijdens het event Meet the Boss Lady.

De organisatoren initieerden dit event omdat ze constateerden dat er in Nederland weinig vrouwelijke ondernemers met een migratieachtergrond zijn. Het ontbreekt deze ondernemers vaak aan specifieke vaardigheden om in Nederland succesvol te ondernemen. Bovendien vinden ze het lastig om hun weg te vinden binnen ondernemersland.

PEP adviseurs Aysien Zondervan en Nathaly Mercera waren aanwezig om het door hen ontwikkelde BissMiss spel met de onderneemsters te doen. In het Bissmiss spel staat de uitwisseling van ervaringen over ondernemen en vrouwennetwerken centraal. Doel van het spel is om vrouwen in de verschillende stadia van het ondernemerschap te inspireren en hen van elkaar te laten leren. “Samenwerken is misschien een cliché, maar alleen red je het echt niet. Een enkeling is een drenkeling”, aldus een van de 15 deelnemers aan de workshop. “Vrouwen zijn sterk in netwerken, profiteer daarvan!”

Ook de combinatie van ondernemen met een gezin kwam aan de orde. “Betrek je omgeving bij je plannen. Zorg dat ze weten dat je veel tijd zal besteden aan je onderneming”, stelt een andere onderneemster. “Maar pas wel op dat je je niet laat tegenhouden door diezelfde omgeving, zet door! Want als mama ineens veel weg is, dan trekken ze dat thuis niet”.

Dat er veel behoefte is aan onderlinge uitwisseling bleek overduidelijk. Ook na de workshop bleven de deelneemsters tips uitwisselen. Reden genoeg voor PEP om de training binnenkort te herhalen.

Hebt u vragen over emancipatie, het BissMiss spel of dergelijke workshops? Neemt u dan contact op met Aysien of Nathaly.

Bissmiss School is een traject van PEP dat vrouwen ondersteunt bij het opzetten van hun eigen onderneming. In het voorjaar van 2011 en 2013 zijn in Den Haag respectievelijk 36 en 21 ondernemers in de dop met het traject gestart. Het traject is inmiddels volledig afgelegd door 30 dames. Zij zetten op dit moment een onderneming op, of zijn reeds ondernemer! De vrouwen hebben daarmee een bron gevonden om financieel onafhankelijk(er) te worden en hun weg te vinden in het ondernemerslandschap.

PEP wil de met de Bissmiss School opgedane kennis en ervaringen delen. Daarom is de BissMiss methodiek ook voor u en anderen beschikbaar gemaakt. Zo kunnen op meer plaatsen onder andere financieel kwetsbare vrouwen via ondernemerschap hun weg vinden naar economische zelfstandigheid. Met de methodiek kunt u zelf een Bissmiss School opzetten, in uw eigen omgeving en samen met andere betrokkenen. Deze handreiking biedt inzicht in de methodiek Bissmiss School en beschrijft in het kort het ontstaan, de achtergrond en de inhoud. Heeft u interesse in de uitgebreide versie of heeft u andere vragen? Neemt u dan contact op met Aysien of Nathaly.

Terug

praktijkverhalen

Familiezorg bij Maatschappelijk Maatwerk

Third Culture Kids

klantvragen

agenda

NLdoet, doe je mee? (zaterdags)

NLdoet, dus Den Haag doet! Non-profitorganisaties hebben altijd klussen die maar blijven liggen. De koffiehoek opknappen, de tuin een grote beurt geven, het clubhuis voorzien van zuinige lampen etc. Herkenbaar? Dat zijn prima klussen om aan te bieden tijdens NLdoet! Dit jaar is NLdoet op 15 en 16 maart. U kiest zelf op welke dag(en) u mee wilt doen. Oppepper voor gebouw of voor bewoners? Naast praktische klussen kunt u NLdoet ook aangrijpen om een feestelijke (verwen)dag te organiseren voor uw bezoekers of bewoners. Zo'n extraatje is makkelijker te realiseren met extra handen via NLdoet! U kunt een gratis oproep plaatsen op NLdoet. Natuurlijk moet u zelf ook voor tam-tam zorgen via hun nieuwsbrief, website, prikbord etc. Jubileumeditie Het Oranje Fonds organiseert NLdoet in 2019 voor de 15e keer. Afgelopen jaar zijn ruim 9.700 klussen geklaard en het Fonds hoopt dat aantal tijdens de komende editie te overtreffen. Peter Douwes, directeur Oranje Fonds zegt daarover: “Verenigingen en stichtingen kunnen altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Maar het werven kost vaak veel tijd. NLdoet geeft organisaties de mogelijkheid op een laagdrempelige manier in contact te komen met nieuwe enthousiaste krachten. Wij vinden het prachtig om te zien dat ieder jaar zo’n 350.000 Nederlanders bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken tijdens NLdoet. Tijdens deze twee dagen maken we met z’n allen het verschil in Nederland.” Aan de slag? Voor aanmelding, extra informatie, het laatste nieuws en tips en inspiratie voor een fantastische NLdoet activiteit kun je terecht op www.denhaagdoet.nl/nldoet.  Vergeet ook niet je eigen NLdoet poster te maken met dit handige format!