Jaarlijkse avond voor vrijwilligersorganisaties

Op woensdag 6 juni 2018 vond de jaarlijkse avond voor vrijwilligersorganisaties plaats. Op deze avond deelde PEP de nieuwste inzichten omtrent vrijwilligerswerk in Den Haag en was er de mogelijkheid om verschillende loketten te bezoeken waarbij je rechtstreeks vragen kon stellen aan adviseurs en gemeentefunctionarissen.

Bekijk hier de sfeerimpressie van de avond in foto's door Roy Strik.

AVG
De avond begon met de nieuwe privacywetgeving AVG. PEP merkt op dat bij de lokale sportvereniging of -stichting het besef dat óók zij aan deze privacyregels moeten voldoen vaak pas in de afgelopen maanden is doorgedrongen. Dit heeft tot de nodige zorgen en frustraties geleid, want hoe kan een stichting of vereniging - gedreven door vrijwillige inzet – op korte termijn deze omslag naar een strengere wetgeving bolwerken?

PEP houdt daarom in aanloop naar de invoering van de AVG op 25 mei 2018 maandelijkse informatiebijeenkomsten. Een laatste bijeenkomst is gepland op dinsdag 19 juni 19:00 -21:00. Daarnaast is door PEP een kennisdossier AVG opgesteld. In dit kennisdossier is de informatie praktisch gebundeld en zijn veel gestelde vragen van stichtingen en verenigingen opgenomen.

Gemeente Den Haag en het Haags Groene Kruis Fonds te gast
Ook Gemeente Den Haag en het Haags Groene Kruis Fonds waren aanwezig op de avond. Gemeente Den Haag lichtte de gemeentelijke subsidieregelingen toe en het Haags Groene Kruis Fonds deelden de do’s en dont’s voor een goede fondsaanvraag. Daarnaast hadden beiden een loket, waar deelnemers met hun vragen terecht konden.

Een greep uit de do’s en dont’s omtrent fondsenwerving:
• Dien geen plan in van een project dat al gestart is.
• Dien je project tijdig in. 
• Het is een pré wanneer je als organisatie ook wat geld in het project investeert.
• Heb je een goed plan, dien het in! Niet geschoten is altijd mis!
• Wil je middelen tussentijds anders besteden? Neem contact op!
• Vergeet de (financiële) verantwoording achteraf niet. Is heel belangrijk!
• Als je meerjarige projecten draait, kun je meer geld aanvragen.
• Tot slot: het Haags Groene Kruis Fonds gaf aan meer aanvragen te willen ontvangen van organisaties.

Een greep uit de adviezen omtrent gemeentelijke subsidies:
• De gemeente Den Haag kent veel verschillende subsidieregelingen. Zo kun je onder andere van de volgende subsidieregelingen gebruik maken:
o Subsidieregeling Stimuleren vrijwillige inzet
o Subsidieregeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie
o Subsidieregeling Impuls Buurthuis van de Toekomst
o Subsidieregeling Toegankelijkheid
• Let op de looptijd van subsidieregelingen en eventuele andere bepalingen als een subsidieplafond of aan aanvraagtermijn.
• Wil je weten welke ambtenaar over de subsidies in je stadsdeel gaat? Bel dan naar 14070.

Heeft u vragen over subsidies of fondsen, stuur dan een mail naar de PEP Helpdesk: [email protected]

Helpdesk
Wilt u een stichting opzetten? Heeft u een idee voor een maatschappelijk initiatief of wilt u weten hoe u een projectplan schrijft? Dan kunt u terecht met vragen rond het reilen en zeilen van uw organisatie bij de PEP Helpdesk. Om te netwerken en tips voor organisaties te ontvangen, kunt u zich aansluiten bij de PEP Helpdesk Facebookgroep.

Haagse Polis
De Haagse Polis is de vrijwilligersverzekering voor alle vrijwilligers en mantelzorgers in Den Haag, in het beheer van de gemeente Den Haag. Deze verzekering werd aangehaald door middel van een quiz. Wat bleek: weinig van de vragen werden goed beantwoord door de deelnemers. Bent u ook nog niet bekend met de Haagse Polis? PEP heeft een kennisdossier Haagse Polis opgesteld.

Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties (HKV)
De avond werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van twee keurmerken HKV aan de organisaties Latin foundation en Inloophuis Haaglanden. Meer over HKV. 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze avond? Neem contact op met Pauline van der Valk [email protected]

Terug

praktijkverhalen

Mantelzorg Werkt!

Avond voor Vrijwilligersorganisaties 2019

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

Workshop Effectief communiceren

In deze workshop van twee uur krijg je praktische handvatten om effectiever te communiceren