Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties

Logo Haags Keurmerk voor vrijwilligersorganisaties

Het Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties is bedoeld voor de kleinere vrijwilligersorganisaties die zonder of met een gering aantal betaalde krachten hun werk doen. Daarmee onderscheidt het Haags Keurmerk zich van het landelijk keurmerk Goed Geregeld van het NOV.

Hoe werkt het Haags Keurmerk?

In nauw contact met één van onze adviseurs werk je aan een gedegen plan voor jouw vrijwilligers. Daarbij is het niet alleen van belang dat dit goed op papier staat, we helpen je juist ook dit plan samen met jouw vrijwilligers in de praktijk te brengen. Zo creëer je draagvlak voor jouw ideeën en geef je vrijwilligers de kans om ook mee te helpen om van hun inzet een succes te maken. De stappen:

Stap 1

Een verkennend gesprek
De adviseur die jou tijdens het traject begeleidt maakt een afspraak met je om de stand van zaken door te nemen. Waarschijnlijk begin je niet bij 0, maar zijn er al allerlei afspraken tussen jou en jouw vrijwilligers gemaakt. Met de adviseur bepaal je op welke punten je nog verder wil investeren.

Stap 2

HKV Werkplaats
Samen met een vrijwilliger uit jouw organisatie neem je deel aan de werkplaats en geef je stap voor stap vorm aan het tot stand komen van een goed vrijwilligersbeleid.

De opzet van deze werkplaats noemen we blended learning. Dit betekent dat we gebruikmaken van verschillende onderwijsvormen: werksessies, e-learning en huiswerkopdrachten. Door middel van huiswerkopdrachten bereid je je voor op de werksessies; de e-learnings en het PEP e-boek worden hierbij als leidraad gebruikt. Tijdens de werksessies ga je praktisch aan de slag en laat je je inspireren door de adviseurs van PEP en je groepsgenoten.

Stap 3

De test
Aan het eind van het traject vindt een eindgesprek plaats met vrijwilligers van de organisatie om te beoordelen of het plan ook klopt met de dagelijkse gang van zaken. 

Stap 4

Het certificaat
Verloopt alles volgens plan? Dan voldoet jouw organisatie aan de eisen van het Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties en krijg je tijdens de terugkomdag het certificaat uitgereikt.

Geen kosten voor Haagse organisaties

Voor Haagse organisaties is het behalen van het keurmerk kosteloos. De gemeente Den Haag hecht veel waarde aan de kwaliteit van haar vrijwilligersorganisaties. De kosten van het traject voor het Haags Keurmerk Vrijwilligers, worden volledig vergoed door de gemeente Den Haag. Voorwaarde is wel dat jouw organisatie zich richt op Den Haag. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen wij je wel helpen, maar tegen betaling. Neem hiervoor contact met ons op.

Startdata

Dit jaar zijn vier HKV Werkplaatsen gepland.

Groep 1 is gestart in januari.

Groep 2 in April

Groep 3 in Juni

Groep 4 in Oktober 

Voor meer informatie neemt u contact op met Gineke Kremer [email protected] of Anna Blom [email protected]

 

Aanmelden?

Ben je geïnteresseerd, meld je aan via de website van PEP Den Haag of door een mail te sturen naar Gineke Kremer, [email protected].

Check meteen of je in aanmerking komt voor het Haags Keurmerk voor Vrijwilligersorganisaties door het doen van de Quickscan. Binnen 5 vragen weet je welk keurmerk voor jouw organisatie geschikt is.

Terug

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

PEP Talk: Nieuwe vrijwillige energie

Hoe kunnen we leren van initiatieven die zijn ontstaan in coronatijd en deze verduurzamen?