Een sterk vrijwilligersteam

Veel mensen doen vrijwilligerswerk, omdat ze iets bij willen dragen aan de maatschappij. Maar het is ook gezellig en leuk. Sommige organisaties krijgen enorm veel aanmeldingen van vrijwilligers van allerlei soorten mensen. Werken in een theater vinden bijvoorbeeld veel mensen leuk. Dat levert echter niet altijd meteen het ideale team op.

Buddy's voor vrijwilligers

Bij een van die theaters in de stad, liep het niet helemaal soepel tussen de vrijwilligers. PEP gaf een workshop over omgaan met vrijwilligers. "Het is mooi dat zoveel mensen bij zo'n buurttheater betrokken willen zijn. Sommige vrijwilligers hebben alleen niet veel werkervaring of zijn misschien sociaal minder vaardig. We laten de vrijwilligerscoördinatoren zien hoe ze het beste uit al hun vrijwilligers kunnen halen," vertelt Judith, die adviseur is bij PEP. "Sommige vrijwilligers hebben iets meer tijd of begeleiding nodig. Eigenlijk zou je een soort buddy's voor vrijwilligers moeten zoeken, waarbij de ene vrijwilliger de andere een handje helpt. Zo betrek je iedereen bij zo'n lokaal cultureel centrum."  

Onderwerpen
Een onderwerp dat tijdens de workshop altijd aan bod komt, is het intakegesprek. Wat is een goed intakegesprek? Het helpt als de verwachtingen van beide partijen aan het begin al duidelijk zijn. Kijk bij het aannemen ook naar wat voor mensen een team nog nodig heeft. Zijn de meeste vrijwilligers vooral goed in uitvoering, ga dan op zoek naar een planner om het team aan te vullen. "Zorg voor diversiteit. Dat versterkt het team. We oefenen ook in het geven van feedback. Stel daarbij altijd de vraag wat iemand nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Soms werkt iets echt niet, dan moet je dat ook kunnen zeggen. Dus oefenen we ook in het houden van een slechtnieuwsgesprek." Maar als de eerdere stappen zorgvuldig worden gezet, zal dat vermoedelijk niet vaak nodig zijn.    

Terug

praktijkverhalen

Mantelzorg Werkt!

Avond voor Vrijwilligersorganisaties 2019

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

Workshop Effectief communiceren

In deze workshop van twee uur krijg je praktische handvatten om effectiever te communiceren