Aan de slag in een sociale coöperatie

Weer aan de slag: 
Ondernemen in een sociale coöperatie

Op donderdag 20 april organiseerde PEP in samenwerking met het Platform Maatschappelijke Kerk, Stichting Mara en Cordaid een avond in het kader van Sociale Coöperaties. De bijeenkomst was bedoeld voor leden van internationale kerken die geïnteresseerd zijn in het opstarten van een sociale coöperatie. De avond werd bezocht door een dertigtal leden van de internationale Haagse Kerken en belangstellenden uit het maatschappelijk middenveld.

Heleen Joziasse en Nathaly Mercera openden de avond waarna Lennert de Vries van Cordaid het stokje overnam. Cordaid ondersteunt met het programma Coöperatief Ondernemen in Nederland, sociale coöperaties in wording. Ze ondersteunen o.a. met kennis, met netwerken en zo nodig met wat financiering. In de praktijk gaat het vaak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en in Den Haag ook om mensen in een uitkeringssituatie. Hiertoe is Cordaid een samenwerking aangegaan met gemeente Den Haag. Maar ook het bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties werken mee aan deze vorm van sociaal ondernemerschap. De bedoeling is de verbetering van de positie van mensen met een te laag inkomen of een grote afstand tot de arbeidsmarkt. 'De corporatie kan een mooi instrument zijn om weer te participeren en die bijdraagt tot economische zelfstandigheid', vertelt Lennert de Vries. Wat ze verdienen vloeit misschien niet direct naar de deelnemers toe. Maar met de inkomsten uit de coöperaties kan men investeren in de eigen onderneming en in trainingen. Zo investeer je in jezelf en in je eigen ontwikkeling. En het is geschikt voor meerdere doelgroepen. Zo zijn ze ook gestart met een aantal coöperaties gerund door statushouders.

Godefroid Nimbona, voorzitter van AfriPan, een coöperatie van Haagse vrouwen afkomstig uit Oost-Afrika, vertelt over het succes van dit catering bedrijf. Het is voortgekomen uit de vrouwen zelf. Voor de meeste van hen was het lastig om direct aansluiting te vinden bij de Nederlandse arbeidsmarkt. Door samen te komen hebben ze gekeken naar wat hun kracht is, hun onderscheidend vermogen. Er lag nog een markt open voor wat betreft Afrikaanse catering. In dat gat zijn de dames gesprongen. Het mooie aan zo’n coöperatie is dat mensen die nu buiten het arbeidsproces staan – via een coöperatie – aan de slag gaan en doen waar ze goed in zijn. Er is veel onbenut talent. Thuis ziet niemand wat je kan. Door de coöperatie kun je je kwaliteiten vertalen in geld. 'We letten wel degelijk op de motivatie van kandidaten; er vindt ook een selectie plaats. Dit is niet voor iedereen geschikt. Het moet je ook maar net uitkomen. Het is echt een vorm van sociaal ondernemen waarbij je let op wat men kan en rekening houdt met belemmeringen waar mensen tegenaan lopen. Dat betekent dat niet iedereen altijd mee doet met alle opdrachten. Maar samen bouw je aan zowel de persoonlijke als aan de zakelijke groei. Maar let op, we zijn wel degelijk een bedrijf en geen stichting. Zo willen we ons profileren en zo staan we er ook in. We willen nu ook groeien. Het gaat niet gemakkelijk maar dat is wel de opzet. Ook dit draagt bij aan de empowerment van de vrouwen.'

Bent u geïnteresseerd in het platform, of wilt u versterking op het gebied van emancipatie en diversiteit in uw organisatie? Neem contact op met Nathaly Mercera.

Terug

klantvragen

Wat is Goed Geregeld?

“Goed Geregeld” is een landelijke kwaliteitsonderscheiding van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Deze certificering geeft aan dat uw vrijwilligersbeleid op orde is. Om voor de onderscheiding in aanmerking te komen, toont u aan dat uw organisatie voldoet aan de kwaliteitscriteria van de vereniging NOV.

Hoe kan ik me certificeren voor Goed Geregeld?

Via deze link komt u op de website van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).  Hier staat uitgebreid wat u moet doen om in aanmerking te komen voor het keurmerk.

agenda

Haags Keurmerk, start nieuw traject

Online traject > Zet de puntjes op de i bij jouw vrijwilligersbeleid en behaal het certificaat!