Laden Evenementen

Intersectioneel denken laat ons met een andere blik kijken naar mensen en situaties, zodat we het hele plaatje zien. En hierdoor kunnen we mensen beter helpen, want we zien de invloed van de verschillende aspecten beter.

Tijdens dit Haags Emancipatie Netwerkevent gaan we het met elkaar hebben over intersectioneel denken. Deze bijeenkomst is een plek voor ontmoeting, inspiratie, kennisdeling en dialoog. Vanwege de coronamaatregelen bepalen we de locatie (online of offline) op een later moment. Meld je wel alvast aan om erbij te zijn!

Wat is intersectionaliteit?

Intersectionaliteit is het idee dat verschillende dimensies van je identiteit, zoals je geslacht, gender, seksualiteit, ras, klasse, religie en gezondheid van invloed zijn op jouw specifieke ervaringen in de maatschappij. En je maatschappelijke positie is een samenspel van deze aspecten, die elkaar beïnvloeden en versterken waardoor unieke ervaringen van discriminatie of privilege ontstaan.

Wat is intersectioneel denken?

Intersectioneel denken (ook wel kruispuntdenken genoemd) leert ons anders denken dan we doorgaans gewend zijn. Het maakt dat we rekening gaan houden met die verschillende aspecten die iemands positie bepalen. We kunnen het niet alleen hebben over vrouwen, mannen, mensen van kleur, etc. zonder oog te hebben voor de verschillen binnen die groepen. Want het maakt voor je positie in de maatschappij alle verschil of je behalve vrouw, zwart bent of wit, lesbisch of heteroseksueel, hoog- of laagopgeleid, religieus of niet.

Intersectioneel denken laat ons met een andere blik kijken naar mensen en situaties, zodat we het hele plaatje zien. En hierdoor mensen beter kunnen helpen doordat we de invloed van de verschillende aspecten beter begrijpen.

Tijdens dit event krijg je een beeld van hoe het met intersectioneel denken staat in je eigen organisatie en leer je hoe je het kunt toepassen in de praktijk.

Programma

Tijdens een HEN event is er altijd ruimte om te netwerken, met elkaar te sparren en elkaar te inspireren. Daarnaast hebben we een programma voor jullie:

Keynote spreker: Jens van Tricht (directeur-bestuurder Emancipator)
“Ik ben een idealist, een anarchist en een feminist. Ik geloof in een betere wereld. En ik geloof dat we ons daarvoor allemaal in moeten zetten. Een rechtvaardige samenleving kan niet bestaan zonder rechtvaardige genderverhoudingen – tussen mannen, vrouwen en al diegenen die zich niet thuis voelen in deze hokjes.”

Workshop: Intersectionaliteit: Dobbelen & Dialoog
In deze workshop gaan we dieper in op onze eigen identiteit en analyseren we uit welke facetten deze bestaat, hoe deze facetten samenkomen en hoe deze onze privileges en kansen in de samenleving beïnvloeden. Door middel van een dobbelspel en dialoog verplaatsen we ons tevens in de leefwereld van een ander.
Door Marthe Schippers, lecturer Sociology van Tilburg University.

Workshop: Diversiteitskaarten
Hoe kun je gelijke kansen bevorderen in je organisatie via Intersectioneel denken? De diversiteitskaarten zijn een handige tool die je echt laten ervaren hoe je anders kunt denken.
Door Esma Curuk & Abigail Koopmans van Bureau VIE

Go to Top